Vitrektomi Nedir? Vitrektomi ameliyatı nasıl Yapılır?

Vitrektomi Nedir? Vitrektomi ameliyatı nasıl Yapılır?

Vitrektomi, gözün en arka kısmı olan retinayı ve göz içini dolduran, jel benzeri bir madde olan vitreusu etkileyen çeşitli göz rahatsızlıklarını tedavi etmek amacıyla yapılan cerrahi işlemdir.

Bu yazımızda vitrektomi ile ilgili “Vitrektomi nedir?”, “Vitrektomi ameliyatı nasıl yapılır?”, “Vitrektomi ameliyatı hangi hastalıklara uygulanır?”, “Vitrektomi ameliyatı sonrası nelere dikkat edilir?” gibi sorularınızın cevaplarını derledik.

Vitrektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Vitreus; gözün merkezinde yer alan, lens ile retina arasındaki boşluğu dolduran berrak, jel benzeri bir maddedir. Vitreus, gözün şeklinin korunmasında ve retinayı desteklemesinde kritik bir rol oynar. Zamanla vitreusta değişimler meydana gelebilir, bu yüzden göz anatomisinde bozulmalar ve göz hastalıkları ortaya çıkabilir.

Vitrektomi ameliyatı duruma göre lokal veya genel anestezi altında yapılır ve açılan kesiler minimal düzeyde olduğu için çoğunlukla dikiş atılmasına gerek olmaz. Vitrektomi ameliyatı, vitreusu bulunduğu yerden ayırıp boşaltılarak yapılır. 1 mm’den küçük kesilerle göze girilip uygulanan bu ameliyatta, vitreus jeli özel tıbbı aletlerle yerinden çıkarılır. Vitreusun boşaltılması, cerrahın retinaya ulaşmasına ve retina üzerindeki patolojilere müdahale etmesine imkan verir. Boşaltılan vitreusun yerini ‘‘hümör aköz’’ isimli göz içi sıvı doldurur ancak bazen boşaltılan sıvı yerine hava veya özel bir solüsyon da enjekte edilebilir.

1 mm’den küçük kesilerle göze girilip uygulanan bu ameliyatta, vitreus jeli özel tıbbı aletlerle yerinden çıkarılır.

Vitrektomi Ameliyatı hangi hastalıklarda uygulanır?

Vitrektomi ameliyatı sayesinde; vitreus ile ilişkili, görme yeteneğine ve göz sağlığına ciddi anlamda hasar verebilecek göz hastalıkları tedavi edilebilmektedir. Bu hastalıklar ise aşağıdaki gibidir:

Retina dekolmanı,

Retina yırtıkları,

-Göz içine kaçan yabancı cisimler

-Göz içi ameliyatları veya katarakt ameliyatı sonrası gözde oluşabilecek enfeksiyonlar

-Epiretinal membran (retina üzerinde zar oluşumu)

-Makula deliği

Üveitten kaynaklı vitreus bulanıklıkları

Diyabete bağlı retinopati

-Prematüre retinopatisi

-Vitreus kanaması

Vitrektomi Ameliyatı sonrası nelere dikkat edilir?

Vitrektomi ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi göz doktorunuzun tavsiyelerine tamamen uymak olacaktır. Göz doktorunuzun tavsiyelerine uymak, iyileşme sürecinin sorunsuz geçmesi ve tedaviden etkili sonuçlar almak için oldukça önemlidir. Dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de vitreus sıvısının yerine hava yerleştirilmişse, ilk bir ile üç hafta içerisinde oluşabilecek göz içindeki basınç değişiklikleridir. Dolayısıyla bu ilk üç hafta içerisinde, yükseklik değişikleri göz içi basıncını etkileyebileceği için uçağa binilmemeli, dağ, yayla gibi yüksek yerlere çıkılmamalıdır.

Eğer vitreus yerine sıvı doldurulmuşsa, göz doktorunuz belirli bir yatış pozisyonunu korumanızı önerebilir. Göz doktorunuzun belirttiği süre boyunca tarif ettiği yatış pozisyonunun dışına çıkmamalısınız.

Vitrektomi ameliyatından sonra belli bir süre boyunca gözde küçük kanlanmalar, batma hissi ve kızarıklıklar görülmesi normaldir ve zamanla geçmesi beklenir. Bu süre boyunca göz doktorunuzun belirlediği ilaçları düzenli bir şekilde kullanmanız gerekir. Aynı zamanda ameliyat sonrası süreçte göz hijyenine dikkat etmeli, ortalama bir hafta boyunca suyla temastan ve göze basınç uygulayabilecek hareketlerden kaçınılmalıdır.