Retina Dekolmanı ve Retina Yırtılması Nedir?

Retina Dekolmanı ve Retina Yırtılması Nedir?

Retina dekolmanı ve retina yırtılması; görme için ciddi bir tehdit oluşturabilecek, mümkün olduğunca hızlı teşhis ve tedavi edilmesi gereken göz hastalıklarıdır. Retina dekolmanı genelde retina yırtılmasını takiben ortaya çıkabilmektedir.

Bu blog yazımızda, retina dekolmanı ve retina yırtılmasından genel hatlarıyla bahsedeceğiz.

Retina Yırtılması Nedir?

Retina gözün iç kısmını kaplayan, sinirlerden oluşan ince bir dokudur. Genç ve sağlıklı bir gözde retina vitreus sıvısıyla doğrudan temas halindedir. Bazı hastalıklar ve yaşlanmayla birlikte bu sıvısının yapısında bozulmalar meydana gelir. Bu bozulmalar retinanın vitreus sıvısından ayrılmasına sebep olur. Vitreus sıvısının retinaya fazla yapışık olduğu noktalarda daha güçlü çekinti meydana gelirse de retina yırtıkları oluşur.

Retina Dekolmanı Nedir?

Retina dekolmanı, retinanın yapışık olduğu dokudan, kendisine oksijen ve besin taşıyan göz damarlarından, ayrıldığı ciddi bir durumdur. Eğer retina yırtılmaları fark edilmez ve tedavi edilmezse, vitreus sıvısı retinanın altında birikebilir ve retina dekolmanına yol açabilir. Retina dekolmanı oldukça hızlı ilerleyebilen ve görme kaybına sebep olabilen, ihmal edilmemesi gereken ciddi bir problemdir.

Bazı retina yırtıkları göz muayenesi sırasında tespit edilebilir fakat erken evredeki yırtıkların ve retina dekolmanının tespiti dikkatli ve detaylı bir muayene gerektirir.

Retina Dekolmanının Belirtileri Nelerdir?

Retina dekolmanı her zaman belirti vermeyebilir veya vitreus ayrılması ve retina yırtılmasının belirtileri ile benzer olabilir. Bazı durumlarda aynı belirtiler görülebilir. Hastalar zaman zaman göz önünde uçuşan cisimler veya ışık çakmaları gördüklerini veya çevresel görüş kaybı yaşadıklarını söylerler. Uçuşan cisimler veya ışık çakmaları görmek kesinlikle retina dekolmanı yaşandığı anlamına gelmese de oldukça önemli belirtilerdir ve dikkate alınmalıdır.

Retina Dekolmanı ve Retina Yırtılması Teşhisi Nasıl Koyulur?

Retina dekolmanı genellikle, göz bebeği damlalar aracılığıyla genişletildikten sonra mikroskoplar ve çeşitli mercekler aracılığıyla gözün içinin detaylı incelemesiyle tespit edilir. Bazı retina yırtıkları göz muayenesi sırasında tespit edilebilir fakat erken evredeki yırtıkların ve retina dekolmanının tespiti dikkatli ve detaylı bir muayene gerektirir.

Retina dekolmanı, neredeyse her vakada cerrahi müdahale ile yapılır.

Retina Dekolmanı ve Retina Yırtılması Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer retina yırtılması retina dekolmanı gerçekleşmeden teşhis edilirse bir lazer aracılığıyla yırtık kapatılarak retina dekolmanı önlenebilir. Eğer yırtık fark edilmemiş ve retina dekolmanına yol açmışsa bu durumun tedavisi, neredeyse her vakada cerrahi müdahale ile yapılır. Tedavi edilmeyen retina dekolmanları körlükle sonuçlanabilir. Bunun yanı sıra, henüz tam görme kaybı yaşanmamışsa bile dekolmanın ilerleme seviyesine bağlı olarak ameliyatın başarı şansı düşebilir. Bu sebeple bulgulara dikkat edilmeli ve olabildiğince erken teşhis ve tedavi sağlanmalıdır.