Üveit Nedir? Üveit Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Üveit Nedir? Üveit Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Üveit, göz küresinin orta kısmını oluşturan uveanın iltihaplanmasıyla karakterize bir hastalıktır. Uvea; iris, siliyer cisim ve koroid tabakadan oluşmaktadır. İris, gözün ön kısmında bulunan renkli bölümdür. Siliyer cisim, göz sıvısının salgılandığı ve gözün odaklanmasına yardımcı olan bölümdür. Koroid, retinanın kanlanmasını ve beslenmesini sağlayan damar tabakadır. Bu bölümlerde oluşan iltihap, korneadan görme sinirine kadar tüm gözü etkileyebilir. Halk arasında göz iltihabı olarak da bilinen üveit, bu yüzden kalıcı görme kaybına yol açabilecek ciddi bir hastalıktır.

Üveit hastalığı, iltihabın uvea bölgesindeki yerleşim yerine göre ön üveit ve arka üveit olarak 2 gruba ayrılmaktadır.

Ön üveit: Gözün ön kısmında bulunan renkli bölüm iris ve siliyer cismin iltihaplanmasıdır.

Arka üveit: Gözün arka bölgesinde kalan koroid tabaka ve bazen de retina damarlarının iltihaplanmasıdır.

Üveit, göz küresinin orta kısmını oluşturan uveanın iltihaplanmasıyla karakterize bir hastalıktır.

Üveitin Nedenleri Nelerdir?

Üveit, çoğunlukla 20-60 yaş arasında görülen bir rahatsızlıktır. Genellikle neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. Sorumlu etkenlerin tespit edilemediği durumlar idiyopatik üveit olarak adlandırılmaktadır. Göze alınan darbe ve yaralanmalar, geçirilmiş göz ameliyatları, bazı enfeksiyonlar ve hastalıkların üveite neden olduğu tespit edilmiştir.

Üveite neden olan hastalıklar:

Virüs ve bakteri kaynaklı hastalıklar: sifilis, tüberküloz, toksoplazma, herpes, …

Otoimmün hastalıklar: Behçet hastalığı, romatoid artrit, ankilozan spondilit, …

Gastrointestinal hastalıklar: Crohn hastalığı, ülseratif kolit, …

Bazı kanser türleri: lenfoma, lösemi, …

Üveit Belirtileri Nelerdir?

Üveit, hiç belirti göstermeden ilerleyebilen bir hastalıktır. Belirtiler genellikle uveanın iltihaplandığı bölüme göre farklılık göstermektedir.

ön üveit belirtileri

  • Göz çevresinde ağrı
  • Kızarıklık
  • Bulanık görme
  • Işığa karşı yoğun hassasiyet
  • Gözün önünde uçuşan cisimler

arka üveit belirtileri

  • Bulanık görme
  • Görmede azalma
  • Ani gelişen görme kaybı

Üveit, zamanında müdahale edilmediği takdirde kalıcı görme kaybına sebep olabilir. Bu yüzden herhangi bir belirti hissedildiğinde mutlaka göz doktoruna başvurulmalıdır.

Üveit belirtileri genellikle uveanın iltihaplandığı bölüme göre farklılık göstermektedir.

Üveit Teşhisi Nasıl Konulur?

Üveit, erken müdahale edilmesi gereken bir hastalıktır. Geç kalındığında katarakt, glokom, gözde şekil bozuklukları gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle fark edildiği anda göz doktoruna başvurulmalıdır.

Üveit, kapsamlı bir göz muayenesi ile kolayca tespit edilebilir ancak görme alanını ne kadar etkilediğini anlayabilmek için ileri derece anjiyografi ve ultrasonografi gibi görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir.

Üveit, genellikle tek başına gözlemlenen bir rahatsızlık değildir. Altta yatan hastalığı teşhis etmek amacıyla diğer tıbbi birimlerden destek alınarak asıl nedene yönelik araştırma yapmak gerekebilir.

Üveit Nasıl Tedavi Edilir?

Üveit hastalığının seyri ve altta yatan neden her hastada farklılık gösterebilir. Bu yüzden tedavi süreci kişiye özel planlanmalıdır.

Üveit hastalığında öncelikli tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Gözdeki enfeksiyonun en hızlı şekilde giderilmesi için antibiyotikli veya steroidli (kortizonlu) göz damlaları tercih edilebilir. Altta yatan sistemik bir hastalık teşhis edildiyse eş zamanlı olarak bu hastalığın da tedavisi gerçekleştirilebilir. Üveit, eğer ilaç tedavisi ile baskılanacak seviyeyi geçmişse vitrektomi ameliyatı gerekebilir.

Gözdeki enfeksiyonun en hızlı şekilde giderilmesi için antibiyotikli veya steroidli (kortizonlu) göz damlaları tercih edilebilir.

Hastalık tedavi edildikten sonra tekrarlama riski yüksektir. Bu sebeple en az 3 ayda bir düzenli kontrol gerektirir. Erken teşhis ve tedavi, oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi açısından önemlidir.