Kornea Nedir?

Kornea, gözün en dış kısmında bulunan kubbe şeklinde saydam yapıya verilen isimdir.  Korneanın göz için iki önemli görevi bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi dışarıdan gelen ışığı kırmak ve görmeyi sağlayacak olan retina bölgesine net bir görüntü sağlamaktır. Bunun haricinde gözü dış etmenlerden koruyan bir özelliğe de sahiptir. Kornea gözün görmesindeki en önemli parça olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle korneadaki en ufak bir sıkıntı dahi, görme seviyesini önemli biçimde düşürür.

Kornea Hastalıkları ve Korneayı Kötü Etkileyen Durumlar Nelerdir?

Alerjik Reaksiyonlar

 Alerjik reaksiyonlar korneayı olumsuz etkileyen etmenler arasında yer alır. Özellikle polen alerjisi sebebiyle kızarma, kaşınma ve yanma gibi rahatsızlıklar sıklıkla görülür. Kullanılan bazı göz ilaçlarının ve kontak lenslerin de kornea üzerinde alerjen etkenler oluşturduğu da bilinmektedir.

Kornea Enfeksiyonları

Korneayı olumsuz yönde etkileyebilecek bir takım bakteriler, virüsler ve mantarlar da bulunmaktadır. Bu dış etkenler, tıpkı alerjik reaksiyonlarda olduğu gibi çelitli rahatsızlıklara sebebiyet verebilirler. Keratit adı verilen bir enfeksiyon ise son derece sıkıntılı olabilmektedir. Görme bulanıklığı ve ağrı gibi problemler keratit enfeksiyonunun yaratmış olduğu rahatsızlıklar arasında yer alır. Keratitte belirtiler; gözde ağrı, batma hissi, beyaz leke, bulanıklık ve kızarıklıktır. Bakteri, virüs, mantar bu rahatsızlığa sebep olabilir. Bununla beraber romatizma rahatsızlıkları da keratitin bir çeşidine neden olabilmektedir.

Konjonktivit

Konjonktiva gözün sklere kısmını ve kapaklarını koruyan, oldukça önemli bir dokudur. Konjonktiva’yı olumsuz etkileyen enfeksiyonlar, şişme kaşıntı ve yanma gibi problemlere neden olarak gözü olumsuz etkilemektedir. Bu rahatsızlık bulaşıcı etki göstermekte ve kişiden kişiye kolayca geçebilmektedir. Konjonktivit tedavi edilmezse, kalıcı görme kaybına dahi neden olabilir.

Kornea Distrofileri

Kornea distrofileri, gözün genetik hastalıklara bağlı olarak olması gereken saydamlığını kaybederek bulanık hale gelmesine verilen isimdir. Bu rahatsızlık sebebiyle kişi net bir şekilde göremez. Bu rahatsızlık kalıtsal sebeplerle de meydana gelebilir.

Kornea Ülseri

 Kornea ülseri, özellikle gözleri tam kapanmadan uyuyan kişilerin şikayet ettiği bir rahatsızlık olarak bilinir. Zira kornea ülseri, gözlerde kuruluk sebebiyle meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık da tedavi edilmediği takdirde görme kaybı yaşanabilir.

Ptergium

 Göz kenarında yer alan dokunun, kornea üzerine yürümesine verilen isimdir. Bu rahatsızlık genellikle uzun süre güneş altında çalışan kişilerde görülür. Görme ile alakalı bir sıkıntı yaşanmadığı müddetçe cerrahi müdahale gerekmez.

Göz Kuruluğu

Göz kuruluğu sıklıkla görülen göz hastalıkları arasında yer alır. Gözün enfeksiyon kapmaması, kaşınmaması ve enfeksiyonlardan korunması için büyük önemi olan gözyaşı, göz kuruluğu yaşayan kişilerde oldukça az salgılanır. Bu durum da kişinin gözünde yanma, batma ve kaşınma gibi problemlere neden olur.

Keratokonus

 Korneanın şeklinin bozulması ve ileriye doğru yönelmesine yol açan rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık astigmat tipi göz bozukluğunun sebebidir. Korneanın öne doğru bombeleşmesi ile açıklanmaktadır. Kornea sivrileşmesi olarak da adlandırılır. Bu rahatsızlık genellikle 15-17 yaşlarında başlar ve 35-40 yaşa kadar ilerleme gösterir. Bu hastalığın seyri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Rahatsızlığın ilk evresinde genel şikayet gözlük numarasının sıklıkla değişmesidir. Hastalık ilerledikçe net bir görüş sağlanamamaktadır.

Kornea Abrazyonu

Kornea üzerinde oluşan yaralanmalarla ortaya çıkmaktadır. Lens kullanımı sırasında toz parçalarının ya da lensin hareketinin korneayı çizmesi ya da göze yabancı cisim girmesi gibi şeyler de abrazyon  oluşumuna neden olabilmektedir.

Tüm bu rahatsızlıklar günümüzde tedavi edilebilmektedir.