Presbiyopi (Yaşa Bağlı Yakını Görememe) Nedir?

Presbiyopi (Yaşa Bağlı Yakını Görememe) Nedir?

Presbiyopi Nedir?

Presbiyopi, göz içindeki doğal lensin yaş ilerledikçe esnekliğini kaybetmesi sonucu odaklanma gücünün azalmasıdır. Presbiyopi yaşlanma süreciyle doğru orantılı olduğu için genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar. Bu rahatsızlık, göz merceğinin sertleşmesi ve esnekliğinin kaybolması nedeniyle yakın mesafelerdeki nesnelerin net görülmesinde zorluk yaşanmasına neden olur. Presbiyopi, çoğunlukla hipermetrop ile karıştırılmaktadır. Bu kavramların karıştırılmasının en büyük nedeni iki problemin de yakını net görememeye sebep olmasıdır ancak presbiyopi, hipermetroptan farklı olarak yaşlanmaya bağlı göz içi merceğinin esnekliğini yitirmesi sonucu ortaya çıkar.

Presbiyopi, göz merceğinin sertleşmesi ve esnekliğinin kaybolması nedeniyle
yakın mesafelerdeki nesnelerin net görülmesinde zorluk yaşanmasına neden olur.

Presbiyopi sebepleri nelerdir?

Presbiyopi, yaşlanma süreci nedeniyle oluşur. Göz merceği sertleşir ve esnekliğini kaybeder, bu nedenle yakın mesafelerdeki nesnelerin net bir şekilde görülmesi zorlaşır. Bazı araştırmalar, presbiyopinin oluşmasında genetik faktörlerin de etkili olduğunu göstermektedir. Bunun yanı sıra bazı hastalıklar da presbiyopiye neden olabilir. Örneğin diyabet ve hipertansiyon gibi metabolik hastalıklar, presbiyopi gelişimini hızlandırabilir. Aynı zamanda dengesiz ve sağlıksız beslenme, alkol kullanımı, gözde travma, hipermetropi öyküsü, damar yetmezliği gibi dolaşım sistemi sorunları, anemi ve kalp-damar rahatsızlıkları gibi faktörler de presbiyopinin ortaya çıkmasında ve ilerlemesinde etkili olabilir.

Presbiyopi Belirtileri Nelerdir?

Presbiyopi yaşlanmayla ilgili bir görme sorunu olduğu için belirtiler ani bir şekilde ortaya çıkmaz, zamanla şiddetlenerek belirginleşir. Presbiyopinin en yaygın belirtisi, yakın mesafelerdeki nesnelerin net bir şekilde görülmesinde zorluk yaşanmasıdır. Rahatsızlık ilerledikçe okuma, yazma ve diğer yakın mesafe aktiviteleri sırasında baş ağrısı, göz yorgunluğu ve bulanık görme gibi şikayetler ortaya çıkar.

Yakın mesafe aktiviteleri sırasında baş ağrısı, göz yorgunluğu ve
bulanık görme gibi şikayetler ortaya çıkar.

Presbiyopi Tanısı Nasıl Konulur?

Presbiyopi tanısı, detaylı bir göz muayenesi sırasında kolaylıkla konulabilir. Göz doktoru, muayene esnasında Snellen testi ile hastanın görme gücünü test eder. Bu test ile hastadan uzakta yer alan harflerin okunması istenir.

Muayene esnasında hastanın göz merceğinin durumu ve esnekliği kontrol edilir ve presbiyopiye neden olan faktörler araştırılır.

Presbiyopi Nasıl Tedavi Edilir?

Presbiyopi tedavisinde en sık tercih edilen yöntem gözlük veya kontakt lenslerdir. Gözlük tedavisinde bifokal veya multifokal (çok odaklı) mercekli gözlükler kullanılmaktadır. Bu gözlükler hem yakın hem de uzak mesafelerde net bir görüntü oluşturacak şekilde özel olarak tasarlanmıştır. Kontakt lensler de bifokal veya multifokal gözlüklerle aynı şekilde çalışarak yakın, orta ve uzak mesafelerde net görüş sağlarlar.

Presbiyopi tedavisinde kullanılan bifokal veya multifokal mercekli gözlükler
hem yakın hem de uzak mesafelerde net bir görüş sağlamaktadır.

Presbiyopi tedavisinde en güvenilir ve hızlı yöntem Presbyond lazer (Presbylasik) tedavisidir. Bu tedavi, belirli bir yaştan sonra gözlük veya kontakt lens kullanmak istemeyen hastalar için özel olarak tasarlanmış etkili ve konforlu bir lazer teknolojisidir. Presbyond lazer, her bir gözde lazer tedavisini özelleştirerek görme alanı derinliğini artırır. Bu sayede uzak, yakın ve en önemlisi ara mesafelerde de net görüş sağlanmış olur.

Presbiyopi tedavisinde uygulanan bir diğer yöntem ise cerrahi tedavidir. Presbiyopi ameliyatında, esnekliğini ve odaklama yeteneğini yitirmiş göz içi mercek, akıllı lensler olarak bilinen yapay göz içi lensler ile değiştirilir. Presbiyopi ameliyatı; gözlük veya kontakt lens kullanamayan, lazer cerrahisi için uygun olmayan daha yaşlı hastalar için önerilir.

Lazer veya göz içi lens operasyonunun kişiler için uygun olup olmadığına kapsamlı bir göz muayenesi yapılarak; göz yapısı, hangi göz kusuruna sahip olunduğu, bu kusurların derecesi, başka sağlık problemlerinin olup olmadığı, yaş faktörü gibi kriterler değerlendirilerek göz doktoru tarafından karar verilir.

Presbiyopi Önlenebilir Bir Hastalık mıdır?

Presbiyopi yaşlanmaya bağlı gelişen bir hastalık olduğundan, yaş ilerledikçe birçok kişide görülür ve oldukça yaygındır. Presbiyopinin oluşmasını tamamen engellemek mümkün olmasa da ilerlemesinin önüne geçmek ve erken presbiyopi oluşumunu önlemek için ise bazı yaşam tarzı değişiklikleri etkili olabilir. 40’lı yaşlardan sonra herhangi bir hastalık belirtisi olmasa bile yılda en az 1 defa düzenli göz muayenesinin yapılması büyük bir önem taşımaktadır. Bu şekilde birçok göz hastalığının önüne geçerek göz sağlığı korunmuş olur. Ayrıca presbiyopiye sebep olabilecek yüksek tansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkların kontrol altına alınması, gözlerin aşırı ışıktan korunması ve yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımı, yetersiz ışıklandırılmış ortamlarda okuma gibi yakın mesafe aktivitelerinden kaçınılması ve göz sağlığına faydalı besinlerin de dahil edildiği dengeli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinilmesi de presbiyopinin erken oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir.