Göz İçi Akıllı Lens Nedir? Göz İçi Akıllı Lens Tedavisi Nasıl Olur?

Göz İçi Akıllı Lens Nedir? Göz İçi Akıllı Lens Tedavisi Nasıl Olur?

Son yıllarda görülme sıklığı gittikçe artan göz problemleri, günlük yaşamı olumsuz etkileyerek hayat kalitesini düşürmektedir. Gelişen teknolojiyle birlikte görüş kalitesini iyileştirmek için göz içi lens tedavisi yapılmaktadır. Bu tedavi yönteminde, gözün içinde bulunan ve gelen ışığı kırarak farklı mesafelerdeki nesneleri görmemizi sağlayan doğal lenslerin yerine akıllı lens olarak adlandırılan yapay lensler yerleştirilir.

Peki nedir bu akıllı lensler?

Göz içine yerleştirilen akıllı lensler tek odaklı ve çok odaklı olarak ikiye ayrılmaktadır.

Akıllı lensler, kişiye daha konforlu bir yaşam sürebilmesi için lazer göz tedavilerinin yetersiz kaldığı yüksek dereceli göz kırılma kusurları (miyop, hipermetrop, astigmat), özellikle ilerleyen yaşlarda oluşan katarakt, yaşa bağlı gelişen yakını görememe (presbiyopi) gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan tek odaklı ve çok odaklı lenslerdir. Bu lensler gelen ışığı farklı noktalara odaklar. Bu sayede lensin odağına göre uzak, orta ve yakın mesafelerde net görüş sağlanır.

Akıllı lens çeşitleri nelerdir?

Göz içine yerleştirilen akıllı lensler tek odaklı ve çok odaklı olarak ikiye ayrılmaktadır. Günümüzde çok tercih edilmeyen, yerini çok odaklı lenslere bırakan monofokal lensler tek odaklı lenslerdir. Çok odaklı akıllı lensler ise iki ya da üç odaklı olmak üzere ikiye ayrılır. İki odaklı lenslere multifokal lensler, üç odaklı lenslere ise trifokal lensler denir.

Farklı mesafelerdeki nesneleri görmemizi sağlayan doğal lenslerin yerine akıllı lens olarak adlandırılan yapay lensler yerleştirilir.

Monofokal lens takılan hastalar, tek bir mesafede en iyi görüşe sahip olur. Uzağı net görürken yakını görmek için gözlük kullanma ihtiyacı duyar.

Multifokal lens takılan hastalar, hem uzak hem yakın mesafeyi net görmeye başlar ve gözlük kullanma ihtiyacı duymaz.

Trifokal lens takılan hastalar; uzak, orta ve yakın her mesafede net görerek gözlük takma ihtiyacı duymaz.

Akıllı lens tedavisi kimlere uygulanır?

Akıllı lens tedavisi kimlere uygulanır, herkes için uygun mudur?” sorusu, göz problemi olan hastaların en merak ettiği sorulardandır. Akıllı lens herkese uygun olmayabilir. Göz doktoru tarafından yapılan kapsamlı bir göz muayenesi sonucu kişinin akıllı lens tedavisine uygun olup olmadığı öğrenilmektedir.

Akıllı lens tedavisi, genellikle kırklı yaşlardan sonra uygulanmaktadır. Yaşla birlikte göz içinde bulunan doğal lens çeşitli nedenlerden ötürü ışık geçirgenliğini, saydamlığını, elastikiyetini yitirmeye başlar ve görmede zayıflık meydana gelir. Akıllı lens tedavisinde amaç, kişilerin görme kusurlarını düzelterek uzak, orta ve yakın mesafelerde net görüş sağlamaktır. Temelde aynı prensiple çalışan ama farklı firmalar tarafından üretilen bu lenslerden hangilerinin kullanılacağına hastaların mesleği, gözlerinin yapısı, beklentileri gibi birçok kriter dikkate alınarak karar verilir.

Göz doktoru tarafından yapılan kapsamlı bir göz muayenesi sonucu kişinin akıllı lens tedavisine uygun olup olmadığı öğrenilmektedir.

Akıllı lens tedavisi olacak hastalarda göz sağlığı önemlidir. Göz tansiyonu (glokom), sarı nokta hastalığı, diyabete bağlı sorunları olan hastalarda akıllı lens tedavisi önerilmez. Bu gibi hastalıkların varlığında göz doktoru detaylı bir muayene yaparak kişinin akıllı lens tedavisine uygun olup olmadığına karar verecektir.

Katarakt ameliyatı veya lazer lens değişimi olacak hastalarda tercih edilen bu yöntemle kişinin saydamlığını yitirmiş, bozulan doğal lensi çıkarılarak yerine yapay lensler yerleştirilir. Hasta hem yakını hem uzağı gözlüksüz görmek istiyorsa çok odaklı lensler tercih edilir. Göze yerleştirildikten sonra ömür boyu kalabilen bu lenslerin bazı durumlarda yaş ilerledikçe işlevi azalabilir.

Akıllı lens tedavisi nasıl olur?

Akıllı lens ameliyatında özel durumlar dışında genel anestezi verilmesine, operasyon sonrası hastanede yatışa gerek yoktur. Her bir göz için işlem yaklaşık 10-15 dakika içerisinde tamamlanır. İki gözde aynı anda lens değişimi yapılmaz. Belirli bir süre ara verilip ilk göz iyileştikten sonra ikinci gözdeki işlem gerçekleştirilebilir. Operasyon sonrası 1 gün hastanın gözü bandajlı kalmaktadır. Ertesi gün kontrol muayenesinde doktor tarafından bandaj çıkarılır. Hastalar birkaç gün içerisinde günlük yaşantısına dönebilir.

Her bir göz için işlem yaklaşık 10-15 dakika içerisinde tamamlanır.

Akıllı lens tedavisi sonrası hastalar; kitap okuma, araba kullanma, TV izleme, bilgisayar veya tablet kullanma, el işi yapma gibi birçok uzak, orta, yakın mesafe aktivitelerini gözlüksüz olarak yapabilir. Bu sayede kişilerin konforu ve yaşam kalitesi artar.