Konjonktivit Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Konjonktivit Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Konjonktivit veya halk arasında bilinen adıyla kırmızı göz hastalığı, göz akını ve göz kapağını örten şeffaf zarın iltihaplanması sonucunda meydana gelen bir göz hastalığıdır.

Konjonktivit, kırmızı göz hastalığı, göz akını ve göz kapağını örten şeffaf zarın iltihaplanması sonucunda meydana gelen bir göz hastalığıdır.

Konjonktivit Çeşitleri ve Sebepleri nelerdir?

Konjonktivit, hastalığın sebebine göre üç ana başlığa (viral konjonktivit, bakteriyel konjonktivit ve alerjik konjonktivit) ayrılmaktadır.

  • Viral Konjonktivit: Bu hastalığın en yaygın görülen çeşididir ve virüslerden (özellikle nezleye sebep olabilen adenovirüs gibi) kaynaklanmaktadır. Viral konjonktivit temas yoluyla oldukça kolay bir şekilde yayılabildiğinden okul ve kreş gibi toplu ortamlarda salgına dönüşebilme riski yüksektir.
  • Bakteriyel konjonktivit: Viral konjonktivite göre daha az sıklıkta görülse bile yine de bulaşıcıdır ve genelde temas yoluyla bulaşan bir konjonktivit çeşididir. Kişisel hijyene (özellikle el ve göz) özen göstermemek, yanlış kontakt lens kullanımı, kontamine olmuş makyaj malzemeleri ve kalabalık ortamlarda bulunmak bakteriyel konjonktivite sebep olabilir.
  • Alerjik konjonktivit: Gözlerin duman, parfüm, kontakt lens, evcil hayvan tüyü gibi normalde zararsız maddelerle teması sonrasında alerjik reaksiyon göstermesi sebebiyle meydana gelmektedir. Göz alerjisi olarak da bilinen alerjik konjonktivit, diğer konjonktivit çeşitlerinin aksine bulaşıcı değildir.

Konjonktivit Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın belirtileri, konjonktivitin sebebine ve şiddetine bağlı olarak değişebilir ancak en sık görülen belirtiler arasında şunlar yer alır:

  • Gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve yanma hissi
  • Gözlerde sulanma, akıntı ve şişlik
  • Göz kapaklarında yapışkan bir madde oluşması
  • Gözlerde hassasiyet ve ışığa karşı duyarlılık
  • Bulanık veya çift görme


Konjonktivit tanısı nasıl konulur?

Konjonktivit tanısı genellikle kapsamlı bir göz muayenesi ve belirtilerin ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi sonucunda konulur. Uzman göz doktoru, gözleri muayene ederek hangi tip konjonktivit olduğunu tespit edebilir. Gerekli görülen durumlarda göz akıntısı örneği alınarak ileri laboratuvar tetkikleri yapılabilir.

Konjonktivit nasıl tedavi edilir?

Bazı ilaçlı tedaviler ile konjonktivitin önüne geçilebilir ancak bu ilaçlar, mutlaka
göz doktorunun denetimi ve takibi altında kullanılmalıdır.

Konjonktivit tedavisi, hastalığın nedenine ve şiddetine bağlı olarak değişebilir. Alerjiye sebep olan etken maddelerden uzak durarak ve bazı ilaçlı tedaviler ile bu hastalığın önüne geçilebilir ancak bu ilaçlar, mutlaka göz doktorunun denetimi ve takibi altında kullanılmalıdır.

Viral konjonktivit genellikle kendiliğinden iyileşir ve tedaviye gerek duyulmaz ancak semptomları hafifletmek için doktorun önerdiği göz damlaları veya merhemler kullanılabilir.

Bakteriyel konjonktivit tedavisi genellikle antibiyotik ilaçlar kullanılarak yapılır. Kişisel hijyene özen göstermek, gözleri temizlemek ve gözlerle temas edebilecek makyaj fırçası ve havlu gibi kişisel eşyaları paylaşmamak da enfeksiyonun yayılmasını engellemek için önemlidir.

Alerjik konjonktivit tedavisinde reaksiyona sebep olan alerjenlerin ne olduğunu anlamak ve onlardan uzak durmak en etkili tedavi yöntemidir. Ayrıca semptomları hafifletmek için antihistaminik ilaçlar kullanılabilir. Göz damlaları veya kortikosteroid ilaçlar da semptomları azaltabilir.

Konjonktivit, gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve sulanma gibi belirtilerle kendini gösteren, kişilerin hayat kalitesini olumsuz etkileyen bir göz hastalığıdır. Doktorunuzun önerilerine uyarak, doğru tedavi ve alınacak bazı önlemlerle hastalığın yayılmasını önleyebilir ve semptomları hafifletebilirsiniz.