Göz Alerjisi (Alerjik Konjonktivit) Nedir? Göz Alerjisi Bulaşıcı mıdır? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göz Alerjisi (Alerjik Konjonktivit) Nedir? Göz Alerjisi Bulaşıcı mıdır? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göz alerjisi veya diğer adıyla alerjik konjonktivit, günümüzde sıkça karşılaştığımız ve hayat kalitemizi olumsuz anlamda etkileyen bir sağlık sorunudur.

Duyarlı olduğumuz alerjen maddelere karşı gözlerimiz aşırı tepki gösterir. Bu alerjen maddeler, bağışıklık sistemimizi uyararak histamin ve benzeri maddelerin salınımına sebep olur. Bunun sonucunda da gözler kızarır, şişer ve kaşınır.

Duyarlı olduğumuz alerjen maddelere karşı gözlerimiz aşırı tepki gösterir ve bunun sonucunda da gözler kızarır, şişer ve kaşınır.

Göz Alerjisi Bulaşıcı mıdır?

Göz alerjisinin bulaşıcı olup olmadığı konusunda çoğunlukla çeşitli soru işaretleri meydana gelir. Göz alerjisi, diğer konjonktivit türleri ile benzer belirtiler gösterir ancak farklı nedenlere dayanır. Bu sebeple bulaşıcı değildir.

Göz Alerjisi Neden Olur?

Normalde zararsız olan bazı maddeler gözle temas ettiğinde alerjiye sebep olabilir. Bu durum genetik olarak aktarılabileceği gibi sonradan da gelişebilen bir problemdir.

İç veya dış ortam fark etmeksizin hava ile taşınabilen birçok madde göz alerjisine neden olabilir. Bu alerjenlerden bazıları şunlardır:

  • Polenler
  • Mantar sporları
  • Ev tozu
  • Evcil hayvan tüyleri
  • Kozmetik ürünler
  • Duman
  • Parfüm
  • Bazı yiyecekler
  • Kontakt lensler
  • Bazı ilaçlar

Göz Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Göz alerjisi belirtileri oldukça tipiktir. Genellikle alerjen maddeyle temastan kısa süre sonra belirtiler ortaya çıkar.

Göz alerjisinde görülen en yaygın belirtiler şunlardır:

  • Göz kapaklarında ve konjonktivada şişlik
  • Kaşıntı
  • Kızarıklık
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Sulanma
  • Batma

Göz alerjisi her zaman tek başına bulunmaz. Bazı hastalarda burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, deride döküntü, kızarıklık gibi vücutta başka alerjik reaksiyonlarla birlikte görülebilir.

Genellikle alerjen maddeyle temastan kısa süre sonra belirtiler ortaya çıkar.

Göz Alerjisi Tanısı Nasıl Konulur?

Göz alerjisi genellikle kolay tespit edilir ancak başka göz hastalıklarıyla, özellikle göz enfeksiyonuyla karıştırılabilecek belirtilere sahiptir. Bu yüzden doğru tedavi için ayırt edici tanı oldukça önemlidir. Göz alerjisini ayırt etmek için oftalmik yarık lamba mikroskobundan faydalanılarak göz damarları muayene edilir.

Kapsamlı bir göz muayenesine ek olarak alerji uzmanı tarafından yapılacak muayene ve testlerle bu duruma sebep olan alerjenler de tespit edilebilir.

Göz Alerjisi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göz alerjisi tedavisinde, reaksiyona sebep olan alerjenlerin ne olduğunu anlamak ve onlardan uzak durmak en etkili yöntemlerdendir. Göz doktoru tarafından önerilen göz damlaları, alerjenlerin neden olduğu şikâyetlerin azaltılmasına veya ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Göz alerjisi belirtilerinin çok şiddetli olduğu durumlarda kortizonlu göz damlaları da kullanmak gerekebilir; ancak bu ilaçlar kesinlikle göz doktorunun denetimi ve takibi altında kullanılmalıdır.

Göz alerjisi, uygun bir tedavi ve alınacak önlemlerle kısa süre içerisinde giderilebilir.

Göz Alerjisinden Korunma Yolları Nelerdir?

Göz alerjisinden korunmanın en etkili yolu alerjiye sebep olan maddelerle temastan kaçınmak ve bu maddelerin bulunduğu ortamlardan uzak durmak olacaktır. Bunun için belli başlı önlemler alınabilir. Sık sık tekrar eden ya da tamamen iyileşmeyen göz alerjisi söz konusuysa yaşam koşullarında değişiklik yapmak gerekebilir. Örneğin evde tüylü hayvan beslemeyerek, tüylü halı ve oyuncak gibi eşyaları kaldırarak, filtreli hava temizleyici cihazlar kullanarak alerjen maddelerden uzak durulabilir. Eğer göz alerjisi mevsimsel olarak ortaya çıkıyorsa açık alanlarda uzun süre bulunmamak gerekir. Güneş gözlüğü ve şapka kullanmak, sık sık elleri ve yüzü yıkamak da alerjenlerin göze ulaşmasına engel olabilir.

Göz alerjisi, uygun bir tedavi ve alınacak önlemlerle kısa süre içerisinde giderilebilir ancak ihmal edilirse daha ciddi göz problemlerine sebep olabilir.