Göz Tansiyonu Kaç Olmalı?

Göz Tansiyonu Kaç Olmalı?

Göz Tansiyonu Nedir?

Gözün ön kısmında bulunan göz içi sıvısı, göz boşluklarını doldurarak göz küresinin belli bir anatomik yapıda kalmasını, göz içindeki dokuların beslenmesini ve artık maddelerin gözden uzaklaştırılmasını sağlar. Görevini tamamladıktan sonra ise göz içinde bulunan kanallar yardımıyla gözden dengeli bir şekilde atılır. Tüm bunlara bağlı olarak göz içi sıvısının belli basınç değerleri içerisinde olması gerekir ve bu durum göz tansiyonu olarak adlandırılır.

Normal Göz Tansiyonu Kaç Olmalı?

Göz tansiyonu ölçümü, oftalmolojik muayenenin vazgeçilmez bir parçasıdır ve genellikle glokom hastalığının teşhisinde büyük rol oynar. Yine de unutulmamalıdır ki glokom ve yüksek göz tansiyonu aynı şey değildir. Yüksek göz tansiyonu göz içi basıncın artmasını ifade eder. Glokom ise yüksek göz tansiyonunun uzun süre devam etmesi sonucu optik sinirlerde meydana gelen hasardır. Glokom sinsi bir hastalık olup, gün içinde değişen basınçlar veya kornea inceliğinden kaynaklanan ölçümler gibi faktörler nedeniyle fark edilmeyebilir.

Göz içi sıvısının belli basınç değerleri içerisinde olması gerekir ve bu durum
göz tansiyonu olarak adlandırılır.

Peki, normal göz tansiyonu kaç olmalı? Göz tansiyonunda, 20 mmHg’nin altında olan basınçlar normal kabul edilir. Bu değerin üzerinde olması glokom açısından çok ciddi risklere sebep olmaktadır. Göz tansiyonu değerlendirilirken gözün anatomik yapısı, bireyin genel sağlık durumu gibi pek çok faktör göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle, sadece göz tansiyonu ölçümüne dayanarak karar vermek doğru değildir. Tam bir göz tansiyonu ve glokom değerlendirmesi için; kornea kalınlığı ölçümü, göz siniri ve retina incelenmesi gibi ek testler de yapılmalıdır. Bu testler, göz tansiyonunun normal değerlerde olduğunu belirleme ya da glokom riskini daha iyi değerlendirmeye ve doğru bir teşhis koymaya yardımcı olabilir. Göz sağlığına dair kapsamlı bir muayene, potansiyel sorunları erken aşamada tespit etmek ve uygun tedaviye başlamak için çok önemlidir.

Yüksek Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir?

Glokoma dönüşen yüksek göz tansiyonunda, başlangıçta çevresel görme bozulur. Bu durum çoğunlukla fark edilmez. En sık görülen belirtiler; sabahları artan baş ağrısı, göz kapağı ve göz çevresinde ağrı, gözde gerginlik/dolgunluk hissi, zaman zaman bulanık ve puslu görme, geceleri ışıkların etrafında haleler görülmesidir.

Yüksek göz tansiyonunda, göz sinirinde oluşan hasar geri alınamaz. Bu nedenle, düzenli olarak kapsamlı bir göz muayenesi yaptırmak, yüksek göz tansiyonunu kontrol altına almak için oldukça önemlidir.

https://www.traditionrolex.com/40

Yüksek göz tansiyonunda; sabahları artan baş ağrısı, göz kapağı ve
göz çevresinde ağrı, gözde gerginlik/dolgunluk hissi gibi belirtiler gözlemlenir..

Göz Tansiyonu Yükselince Ne Olur?

Yüksek göz tansiyonu, göz içindeki kan taşıyan damarlara baskı yapar ve bu durumda gözlere yeterli kan taşınamaz. Yüksek göz içi basıncına bağlı göz damarlarında gelişen düşük kanlanma ve düşük oksijen, retina hücrelerinin yavaş yavaş ölümüne yol açar. Basınç ne kadar yüksekse, dokuların kanlanması o kadar azalır ve hasar gelişimi o kadar hızlanır. Bu durum, görme alanının giderek daralmasına ve kalıcı görme kaybına neden olabilir.