Yüksek Tansiyonun Göze etkileri: Hipertansif Retinopati

Yüksek Tansiyonun Göze etkileri: Hipertansif Retinopati

Hipertansiyon ya da yüksek tansiyon vücuttaki tüm damar yapısına zarar verebilen ve gözdeki damarları da etkileyen bir sağlık problemidir. Hipertansif retinopati, yüksek tansiyonun göze vurması olarak da tanımlanabilir. Bu yazımızda hipertansif retinopatinin sebepleri, tedavisinin nasıl olduğu, nasıl sorunlara yol açtığı gibi konulardan bahsedeceğiz.

Tansiyon ya da kan basıncı, kan kalp tarafından pompalanırken
damarda oluşan basınçtır.

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Nedir? Hipertansiyon Neden Olur?

Tansiyon ya da kan basıncı, kan kalp tarafından pompalanırken damarda oluşan basınçtır. Bu basıncın ideal düzeylerin üstünde olması yüksek tansiyon ya da hipertansiyon olarak adlandırılır.

Tansiyon, kalp kanı pompalarken ve kanı pompalamaya ara verdiği sürelerde oluşturduğu basınçlarla incelenir. Kalbin kanı pompalarken oluşturduğu basınç büyük tansiyon ya da sistolik tansiyon olarak adlandırılırken, kalbin kanı pompalamaya ara verdiği dönemde oluşan basınç küçük tansiyon ya da diastolik basınç olarak adlandırılır. Büyük tansiyon için optimal değerler ortalama 120-129 mmHg arasındayken, küçük basınç için optimal değerler 80-84mmHg arasındadır. Sınırda normal değerler büyük tansiyon için 130-139 mmHg, küçük tansiyon için 85-89 mmHg arasındadır. Hipertansiyon genelde 140 mmHg üzerinde büyük tansiyon değeri ve 90 mmHg üzerinde küçük tansiyon değeri olarak kabul edilmektedir.

Hipertansiyon genellikle yaşam stili ve beslenmedeki bozukluklar, genetik faktörler veya altta yatan sağlık sorunlarına bağlı olarak gelişmektedir. Hipertansiyonun en yaygın sebepleri arasında genetik faktörler, sigara kullanımı, aşırı tuz tüketimi, hareketsiz bir yaşam stili ve alkol tüketimi bulunmaktadır. Hipertansiyon genelde zaman içinde kademeli olarak gelişebilir.

Hipertansiyonun yaygın belirtileri baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, göğüs ağrısı, yorgunluk, halsizlik gibi sıralanabilir. Bunun yanında, görme sorunlarına ve hatta görme kaybına yol açabilir.

Hipertansif retinopati ilerledikçe görmeye kalıcı hasarlar verebileceği için erken teşhis ve tedavi büyük önem teşkil etmektedir.

Hipertansif Retinopati NEdir?

Hipertansiyon ya da yüksek kan basıncının retinada oluşturduğu hasar Hipertansif Retinopati olarak tanımlanır. Hipertansiyonla birlikte zamanla göz damarları bölgesel ya da yaygın olarak daralmalar meydana gelebilir, damar duvarları zamanla kalınlaşabilir. Yüksek kan basıncının uzun süre boyunca devam etmesi durumunda damarların dışına sızıntılar ve kanamalar meydana gelebilir. Hipertansiyonun hızlı geliştiği durumlarda görme siniri başında ödem oluşabilir. Hızlı gelişen bir yüksek kan basıncı, retina altındaki koroid damarları da etkileyebilir ve görme açısından çok daha riskli bir duruma yol açabilir.

https://www.high-endrolex.com/1

Hipertansif Retinopati Semptomları Nelerdir?

Damlalı muayenede, mikroskopla inceleme sonrasında, hipertansif retinopatinin yaygın semptomları şunlardır:

  • -Retina arterlerinde incelme
  • -Damarların kesişme noktalarında çentiklenme
  • -Damarlardan dışa doğru sızıntılar
  • -Retina tabakasında kanama

İlk dönemlerde belirti göstermeyen Hipertansif retinopati ilerledikçe baş ağrısı ve bulanık görme gibi şikayetler ortaya çıkabilir.

Hipertansif Retinopati Tedavisi Nasıl Olur?

Hipertansif retinopati ilerledikçe görmeye kalıcı hasarlar verebileceği için erken teşhis ve tedavi büyük önem teşkil etmektedir. Bu hastalığın teşhisi konulduktan sonra tedavi genellikle altta yatan sorunu yani hipertansiyonu tedavi etmeye yönelik gerçekleştirilir. Yaşam tarzında hipertansiyonu kontrol altına alacak değişiklikler ve ilaçlar birlikte kullanılarak kan basıncının kabul edilebilir seviyelere indirilmesi ve stabil tutulması, çoğu durumda hipertansif retinopatinin tek çözümüdür. Bu sebeple hipertansiyon öyküsü olan her bireyin yılda en az 2 defa düzenli göz muayenesi yaptırması gerekir.