Miyop (Uzağı Görememe) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Miyop (Uzağı Görememe) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Uzağı görememe olarak bilinen miyop, günümüzde en sık görülen göz bozukluklarından biridir. Miyop olan kişiler, uzaktaki nesneleri bulanık ancak yakındaki nesneleri net bir şekilde görür. Bu göz bozukluğu; telefon, tablet, bilgisayar gibi dijital cihazların kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte giderek artış göstermektedir. Günlük yaşamı olumsuz etkileyen uzağı görememe; araba kullanırken, kitap okurken, okulda veya işteyken zorluklar yaşamaya sebep olan kırma kusurudur.

Peki miyop nedir, miyop belirtileri nelerdir, miyop nasıl tedavi edilir?

Miyop Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Mİyop (UZAĞI görememe) nedir?

Uzağı görememe problemi veya tıp literatüründeki adıyla miyop, dışarıdan gelip göze giren ve normalde retinanın üzerine odaklanması gereken ışığın, yanlış bir şekilde kırılarak retinanın ön bölgesine odaklandığı kırma kusurudur. Bu durum, korneanın normalden daha uzun olması ve gerekenden daha eğimli olması sonucu ortaya çıkan bir tablodur. Bunun sonucunda miyop hastaları uzağı net göremez.

miyop neden olur?

Toplumun büyük bir çoğunluğunda görülen uzağı görememe problemi, genetik olarak geçiş riski yüksek olan bir kırma kusurudur. Ebeveynlerin birinde uzağı görememe öyküsü varsa çocuklarda bu göz kusurunun görülme olasılığı yüksektir. Uzağı görememe kusuru, genellikle okul çağında çocukların tahtada yazılan harfleri, sınıfta uzakta bulunan nesneleri görmekte zorluk çekmesiyle fark edilir. Bu yüzden ailelerde uzağı görememe öyküsü varsa çocuklarda düzenli göz muayenelerinin yapılması, göz sağlığının korunması açısından büyük önem taşır.

https://www.high-endrolex.com/3

Miyop genetik olarak aktarılabileceği gibi sonradan da gelişebilen bir problemdir. Çok okuma, yazma ve bilgisayar başında iş ile meşgul insanlarda uzağı görememe riski artabilir. Erken yaşlardan itibaren akıllı telefon, tablet, oyun konsolları gibi dijital cihazlarla geçirilen zamanın uzunluğu da miyop gelişiminde rol oynayabilir.

miyop belirtileri nelerdir?

Uzağı görememe problemi olan yetişkinlerde çoğunlukla şu belirtiler gözlemlenir:

  • Uzaktaki nesneleri net görememe, bulanık görme, ayırt edememe
  • Uzaktaki nesneleri daha iyi görebilmek için göz kapaklarını kısarak bakma veya kısmen kapatma
  • Göz yorgunluğundan dolayı baş ve göz ağrıları yaşama
  • Televizyon izlerken alt yazıları seçememe
  • Araç kullanırken zorlanma, plakaları, tabelaları net okuyamama
  • Özellikle geceleri görme zorluğu çekme
Dışarıdan gelen ışık, yanlış bir şekilde kırılarak retinanın ön bölgesine odaklanır.

Uzağı görememe belirtileri yetişkin ve çocuklarda farklılıklar gösterebilir. Çoğunlukla erken çocukluk döneminde belirtiler ortaya çıkmaya başlar ve ebeveynlerin takibi dâhilinde fark edilebilir. Uzaktaki nesneleri görme sorunu bulunan bir çocukta şu belirtiler gözlemlenebilir:

  • Gözlerde şaşılık
  • Sınıfta tahtayı, evde televizyon ve bilgisayar ekranlarını göremediği için bu nesnelere yakın oturma ihtiyacı
  • Uzaktaki nesneleri algılayamama veya yok sayma
  • Gözleri kısarak uzağa bakma
  • Sık sık gözleri kırpma ve ovuşturma

Bu belirtilerin bir ya da birkaçının gözlemlendiği durumlarda mutlaka göz doktoruna başvurulmalıdır. Belirti gözlemlensin veya gözlemlenmesin, çocuklarda göz sağlığı açısından özellikle çok küçük yaşlarda ilk göz muayenesinin yapılması önerilir. Yaş ilerledikçe miyop da ilerlemeye devam eder. Bu yüzden düzenli kontroller ihmal edilmemelidir.

miyop tanısı nasıl konulur?

Uzağı görememe tanısı, uzman bir doktor tarafından kapsamlı bir göz muayenesi sırasında gerekli işlemler ve ölçümler sonucu konulur. İlk aşamada standart görme testi uygulaması yapılır. Ardından göz doktoru ihtiyaç duyduğu cihazlardan yararlanır. Gözde kırılma kusurunun miktarını ölçmek için foropter ve kırma kusurunun belirlenmesi için retinoskop adı verilen cihazlar kullanılır. Miyobun türü belirlendikten sonra derecesi tespit edilir. Daha sonrasında uygun olan tedaviye başlanır.

miyop tedavisi nasıl gerçekleştirilir?

Uzağı görememe kusuru, tedavisi etkin bir şekilde sağlandığında kontrol altına alınabilir ve kişinin göz sağlığı korunabilir. Miyop tedavisi; gözlük, kontakt lensler, lazerle çizme ve göz içi mercek ameliyatı gibi yöntemler ile gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemler kişiye anlatıldıktan sonra kişinin ihtiyacı olan tedaviye karar verilir.

Gözlük veya kontakt lensler

Miyobun derecesine bağlı olarak, gözlük veya kontakt lenslerin her zaman kullanılması gerekebilir ya da belirli aktiviteler sırasında kullanılması önerilebilir. Gözlük veya kontakt lenslerin kullanımı miyobun derecesini düşürmez ancak görüş konforunuzu artırır. Gözlük kullanımı, numaralarınızın ilerlemesini ve gerilemesini değiştirmez.

lazer göz ameliyatı

Halk arasında göz çizdirme olarak bilinen lazerle yapılan miyop tedavisinde, günümüzde kullanılan Lasik, iLasik, PRK, Smile, No Touch Lazer gibi pek çok alternatif lazer yöntemi bulunmaktadır. Hangisinin doğru ve uygun tedavi yöntemi olduğuna göz doktorunun yaptığı detaylı muayene ve uygunluk testleri sonucu karar verilir.

göz içi mercekler

Kornea yapısının ince olması ve göz derecesinin çok yüksek olması sebebiyle göz lazer ameliyatı yapılamayan kişilerde göz içi mercek tedavisi uygulanabilmektedir. Bu mercekler; monofokal mercekler, multifokal mercekler, trifokal mercekler ve fakik göz içi lenslerdir.

Bu tedavi yöntemleri ve uygulamalar arasından hangisinin kişiye en uygun olduğu göz muayenesi sırasında belirlenir.