Kornea Hastalıkları Nelerdir?

Kornea Hastalıkları Nelerdir?

Kornea, gözün en dış kısmında bulunan şeffaf kubbe şeklindeki saydam yapıdır. Korneanın, gözün sağlıklı bir şekilde çalışması için iki önemli rolü bulunmaktadır. Birincisi, görmenin gerçekleşmesi için göze giren ışığın korneanın dış şekli tarafından kırılarak veya bükülerek retinaya iletilmesini sağlamaktır. Bir diğeri ise göze zarar verecek dış etkenlere karşı bariyer görevi görmektir.

Kornea, gözün en dış kısmında bulunan şeffaf kubbe şeklindeki saydam yapıdır.

Dışarıdan bakıldığında çıplak gözle fark edilmeyen bu saydam dokunun yapısı çeşitli sebeplerle bozulabilir. Kornea hastalıkları olarak tanımlanan bu problemler, doğuştan ve kalıtımsal kaynaklı ortaya çıkabileceği gibi geçirilmiş enfeksiyonlar, dejenerasyonlar ve travmalar sebebiyle de meydana gelebilir. Korneanın saydam dokusunda meydana gelen herhangi bir hasar, göze giren ışığı bloke ederek veya bozarak görüşü engelleyebilir. Kornea, genellikle ufak hasarlarda kendini iyileştirebilen bir yapıya sahiptir ancak bazı hastalıkların veya enfeksiyonların varlığında, derin yaralanmalarda iyileşme süreci daha uzun olur ve korneada lekeler oluşabilir. Böyle durumlarda görme kalitesinde azalma, ışık hassasiyeti, ağrı, batma gibi şikâyetler meydana gelir.

Kornea Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Gözün sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için korneanın birden fazla işlevi vardır. Bu sebeple kornea hastalıklarında gözlemlenen belirtiler de farklılık gösterebilir. Kornea hastalıklarında en sık gözlemlenen belirtiler ise şunlardır:

  • Görmede bulanıklık
  • Göz sulanması
  • Batma, kaşıntı, kızarıklık
  • Çapaklanma
  • Göz ağrısı
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Göz kapağında düşme
  • Göz kapaklarını açamama
  • Sık sık göz kırpma
  • Göz yüzeyinde iz, leke

Bu belirtilerin bir ya da birkaçının gözlemlendiği durumlarda uzman bir göz doktoruna başvurulmalıdır.

Çeşitli sebeplerle korneada hasar oluşması durumunda görme kalitesinde azalma, ışık hassasiyeti, ağrı, batma gibi şikâyetler meydana gelir.

Korneayı Etkileyen Hastalıklar Nelerdir?

Korneayı etkileyen ve yapısal sorunlara neden olan 20’den fazla hastalık bulunmaktadır. En yaygın görülen kornea hastalıklarından bazıları şunlardır:

Keratokonus

Gözün ön kısmında yer alan saydam ve kubbe şeklindeki kornea tabakasının doğal kavisini kaybetmesi ile karakterize bir hastalıktır. Bu rahatsızlıkta kornea incelerek öne doğru sivrileşir. İlk evrelerde gözlük veya yumuşak kontakt lenslerle net görüş sağlanır ancak hastalık ilerledikçe göz dereceleri çok sık değişir. Keratokonusun ilerleyen evrelerinde görmede ciddi azalmalar olursa kornea nakline ihtiyaç duyulabilir.

Göz kuruluğu

Gözün dış etkenlerden korunmasını, nemlenmesini, korneanın besin ve oksijen ihtiyacının giderilmesini sağlayan gözyaşı film tabakasının herhangi bir bölümünde sorun oluşması durumunda göz kuruluğu meydana gelir. Göz kuruluğu olan hastalarda gözyaşı üretimi azdır.

Kornea enfeksiyonları

Bakteri, virüs ve mantarların çeşitli sebeplerle göze bulaşması sonucu meydana gelir. Kornea enfeksiyonları, göze ciddi hasarlar vererek görme kaybına neden olabilir.

Herpetik keratit

Göz uçuğu olarak da bilinen herpetik keratit, korneaya herpes simplex adlı uçuk virüsünün bulaşması sonucu oluşur.

Kornea distrofileri

Kornea distrofileri, korneanın ön kısmında anormal madde birikintileri görülen genetik hastalıklardır. Bu birikintiler, korneanın saydamlığını kaybetmesine neden olur ve bu sebeple hastalar bulanık görmeye başlar. Her iki gözde de görülebilen kornea distrofileri ciddi görme kayıplarına sebep olabilen kalıtsal hastalıklardır.

Kornea ülseri

Genellikle kuruluk, bakteri, virüs ve mantar gibi sebepler dolayısıyla kornea dokusunun bazı kısımlarının hasar gördüğü ağrılı bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmezse kalıcı görme kaybına sebep olabilir.

Kornea hastalıkları, erken tanı ve doğru tedavi planlaması ile ciddi görme sorunlarına neden olmadan tedavi edilebilir.