Heterokromi Nedir? Neden Olur? Tedavisi Var mıdır?

Heterokromi Nedir? Neden Olur? Tedavisi Var mıdır?

Heterokromi, iki gözün renginin birbirinden farklı olmasına ya da tek gözün birden fazla renge sahip olmasına verilen addır. Vücutta her türlü renklenmeden sorumlu melanin pigmentinin göreceli olarak az ya da çok dağılmasıyla meydana gelen bir durum olan heterokromi, çoğunlukla göz sağlığını etkilemeyen, kalıtsal ve nötr bir mutasyon olarak tanımlanabilir.

Bu yazımızda bu mutasyon hakkındaki “Heterokromi nedir?”, “Heterokromi neden olur?”, “Heterokromi türleri nelerdir?” gibi sorularınızın yanıtlarını bir araya getirdik.

Heterokromi, iki gözün renginin birbirinden farklı olması
ya da tek gözün birden fazla renge sahip olması durumudur.

Heterokromi Nedir?

Renklenme farklılığı olarak bilinen heterokromi, genellikle gözlerde görülse de zaman zaman saç ve deride de gözlenebilir. Vücuttaki renklendirme için görev alan melanin pigmentinin göreceli olarak az ya da çok dağılımından kaynaklanır. Bu dağılım farklılığının nedeni, genellikle 8. kromozomda meydana gelen bir mutasyondur.

Heterokromi, her iki gözün farklı renklere sahip olduğu tam bir heterokromi şeklinde veya tek bir gözün iki farklı rengi gösterdiği kısmi heterokromi şeklinde ortaya çıkabilir. Heterokromi bir hastalık değildir, genellikle doğuştan gelen veya doğumdan hemen sonra oluşan bir durumdur ve görüşü etkilemez. Fakat bazı durumlarda sonradan kazanılabilir ve bu durum da altta yatan bir sağlık sorununun habercisi olabilir.

Heterokromi Türleri Nelerdir?

Heterokromi genel olarak vücutta meydana gelen renklenme farklılıklarını ifade eden bir kelimedir, gözde meydana gelen heterokromi “heterokromi iridium” olarak adlandırılır ve iriste renk farklılığı anlamına gelmektedir. Heterokromi tam veya kısmi olarak görülebilir. Tam heterokromide iki gözün birbirinden farklı renklere sahip olduğu görülürken, kısmi heterokromide bir gözde renk farklılığı gözlemlenir.

Heterokromi Neden Olur?

Heterokromi çoğunlukla genetik faktörlere bağlı ortaya çıkan bir durumdur. Melanin pigmentinin farklı dağılmasına yol açan mutasyonun oluşma sebepleri ise farklılık gösterebilir. Konjenital heterokromi bazı genetik sendromlarla da ilişkilendirilebilir, bu sendromlara Waardenburg Sendromu, Sturge-Weber Sendromu, Horner Sendromu ve Hirschsprung hastalığı örnek verilebilir.

Heterokromi bazen de travma veya hastalık gibi sebeplerle sonradan ortaya çıkabilir. Sonradan edinilen heterokromi bunlar dışında başka bir sağlık sorununun belirtisi de olabilir. Göz enfeksiyonları, yaralar, travmalar ve tümörler heterokromiye sebep olabilir. Ayrıca bazı damlalar ve ilaçlar da nadiren de olsa heterokromi oluşumuna sebebiyet verebilir.

https://www.high-endrolex.com/5
. Tam heterokromide iki gözün birbirinden farklı renklere sahip olduğu görülürken, kısmi heterokromide bir gözde renk farklılığı gözlemlenir.

HETEROKROMİ Tedavisi nasıl OLUR?

Heterokromi çoğu vakada tedavi gerektirmeyen kalıtımsal bir durumdur; ancak altta yatan bir sağlık sorununa işaret ediyorsa bu soruna yönelik bir tedavi gerektirebilir. Özellikle sonradan meydana gelen heterokromi durumunda uzman bir göz doktoruna danışmak altta yatan sorunun teşhisi ve tedavisi için önemlidir. Doğuştan gelen heterokromisi olan insanlar ise genellikle herhangi bir görme sorunu yaşamazlar ve tedavi olmalarına gerek yoktur.