Göz Kararması Nedir? Neden Olur?

Göz Kararması Nedir? Neden Olur?

Göz Kararması Nedir?

Birçok kişinin zaman zaman karşı karşıya kaldığı göz kararması, sık yaşanan bir durum haline geldiğinde günlük hayatı oldukça olumsuz etkileyebilir. Genelde ani duruş değişikliklerinden sonra (otururken bir anda kalkmak gibi) meydana gelen göz kararması, hafif bir baş dönmesiyle birlikte yaşanabilir. Ortalama birkaç saniye ile birkaç dakika arasında yaşanan bu durum, çoğu zaman zararsız olsa da bazı durumlarda başka sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Göz kararması aynı zamanda geçici bir görme kaybı olarak da tanımlanabilir.

Tıp literatüründe postüral hipotansiyon olarak adlandırılan göz kararması, yetişkinlerde çocuklara göre daha sık görülür. Kadınlarda da erkeklerde de görülen bir durum olsa da kadınlarda erkeklere kıyasla daha sık görülebilir.

Göz Kararması Neden Olur?

Göz kararmasının ana sebebi kan basıncındaki düşüştür. Otururken veya uzanırken ani bir şekilde kalkıldığında kan basıncı da düşer, bu sebeple göz kararması meydana gelebilir. Yoğun ve yorucu geçen günler, aşırı stres, aşırı sıcak ve uzun süren açlık gibi sebepler de göz kararmasını beraberinde getirebilir.

. Yoğun ve yorucu geçen günler, aşırı stres, aşırı sıcak ve uzun süren açlık gibi sebepler de göz kararmasını beraberinde getirebilir.

Göz kararması eğer çok sık görülüyor, uzun sürüyor ve beraberinde çarpıntı, şiddetli baş dönmesi gibi belirtiler gözlemleniyorsa, altta yatan başka bir sebep (kansızlık, beyin ve kalp hastalıkları gibi) olabilir ve bunun araştırılması gerekir. Göz kararmasının sık karşılaşılan sebepleri aşağıdaki gibidir:

  • Tiroit sorunları
  • Kan şekeri dengesizlikleri
  • Vitamin ve mineral eksikliği
  • Boyun damarlarının daralması
  • Vertigo
  • Tansiyonda yaşanan ani düşüşler ve yükselişler
  • Migren
  • Uykusuzluk
  • Yoğun çalışma temposu
  • İç kulakta bulunan keseciklerde mevcut olan bir problem
  •  Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri
  • Kalpteki ritim bozuklukları
  • Demir eksikliğine bağlı olarak meydana gelen anemi (kansızlık)

Göz Kararması Nasıl Geçer?

Göz kararması genelde ciddi sebeplerden kaynaklanmadığı için, çözümü genellikle vücudun dengesini sağlamaktan geçer. Düzenli beslenmek, yeterli miktarda su tüketmek, kan şekeri dengesine dikkat etmek, sigara kullanmamak, aşırı kafein tüketiminden kaçınmak, uykusuz kalmamak ve sık sık hareket etmek gibi yaşam stili değişiklikleri vücudun dengeli ve sağlıklı bir biçimde çalışmasını sağlayacağı gibi göz kararmasını önlemeye de yardımcı olacaktır. Vitamin eksikliğinden kaynaklanan göz kararması durumlarında doktorunuz vitamin takviyesi önerebilir. Eğer göz kararması şiddetli gerçekleşiyor ve beraberinde çarpıntı ve baş dönmesi gibi semptomlar da gösteriyorsa altta yatan ciddi bir sebebi olabilir ve duruma göre doktorunuz ilaç tedavisini uygun görebilir.

https://www.high-endrolex.com/1

Göz kararması her zaman kan değerlerine, vitamin dengesine veya kan basıncına bağlı yaşanmayabilir ve altta yatan asıl sebep göz hastalıkları olabilir.

Göz Kararması İçin Hangi Doktora Danışmak Gerekir?

Göz kararmasının altında yatan sebebi belirlemek için kardiyolog, nörolog, kulak burun boğaz uzmanı gibi uzman doktorlara danışılabilir. Bazen göz kararması kan değerlerine, vitamin dengesine veya kan basıncına bağlı olmaksızın yaşanabilir ve altta yatan asıl sebep göz hastalıkları olabilir. Bu durumlarda uzman bir göz doktoruna danışıp detaylı bir göz muayenesi yapılması gerekir.