En İyi Göz Lazer Tedavi Yöntemi Hangisidir?

En İyi Göz Lazer Tedavi Yöntemi Hangisidir?

Görme kusurları çoğu kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyen; kitap okuma, araba kullanma gibi rutin aktivitelerini yaparken bile kişileri zorlayan yaygın sağlık sorunlarıdır. Düzenli gözlük ve kontakt lens kullanımının gerekliliğinden sıkılan kişilerin “En iyi göz lazer yöntemi hangisidir?” sorusu, en sık karşılaşılan sorulardan birisi hâline gelmiştir. Bütün yöntemler sıkça uygulanan yöntemlerdir ancak her lazer yöntemi her hastaya uygulanamamaktadır. Bu noktada “Kişi için en uygun ve en doğru lazer tedavisi hangisidir?” sorusu düşünülmelidir. Biz de bu yazımızda sizler için göz lazer tedavi yöntemlerinin neler olduğundan kısaca bahsettik.

En İyi Göz Lazer Tedavi Yöntemi Hangisidir?

Göz lazer tedavisi nedir?

Lazer tedavileri, 20 yılı aşkın süredir uygulanan ve hâlâ gelişmeye devam eden, kişilerin gözlük ve kontakt lens kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırarak net görme sağlamak amacıyla uygulanan refraksiyon cerrahisidir. Halk arasında göz çizdirme olarak bilinen lazer teknolojisi, günümüzde görme kusurlarının düzeltilmesinde başvurulan en güvenilir ve en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Hızlı ve basit olan bu yöntemler, ağır cerrahi müdahaleler gerektirmediği için operasyon sonrası günlük yaşama kısa süre içerisinde dönmek mümkündür.

Göz lazer tedavisi hangi göz kusurlarında kullanılır?

Lazer tedavi yöntemleri, sıkça karşılaştığımız gözün kırılma kusurlarından miyop, astigmat ve hipermetrop tedavisinde kullanılır. Ayrıca şaşılık, kornea lekeleri ve sıklıkla hipermetrop ile karıştırılan presbiyopi (yakını görememe) tedavisinde de başvurulan yöntemlerdendir. Bu rahatsızlıklarda ömür boyu gözlük ve kontakt lens kullanımının pratik olmayışı ve konforsuzluğu, gözlük kullanımının estetik görünüm açısından kişileri mutsuz etmesi, kontakt lensin gözde rahatsızlık ve enfeksiyona sebep olması gibi dezavantajları vardır. Gelişen teknolojiyle birlikte lazer tedavileri bu kırma kusurlarını çözmektedir. Kişinin, kalıcı bir çözüm ile hayatını çok daha konforlu sürdürmesini mümkün kılmaktadır.

Gelişen teknolojiyle birlikte lazer tedavileri bu kırma kusurlarını çözmektedir.

Göz kırma kusurlarında kullanılan lazer tedavi yöntemleri nelerdir?

Günümüzde miyop, hipermetrop ve astigmat kırma kusurlarında kullanılan pek çok lazer yöntemi bulunmaktadır. Bütün yöntemlerdeki amaç, kişiyi gözlükten kurtarıp uzak ve yakın mesafeleri daha net görmesini sağlamaktır. Bunlardan en sık kullanılan, çoğumuzun da duyduğu yöntemler olan PRK, Lasik, iLasik, Relex Smile, No Touch lazerden bahsedeceğiz.

PRK

PRK (Fotorefraktif keratektomi) lazer yöntemi; miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının tedavisinde ilk kullanılan refraksiyon cerrahisidir. Günümüzde çok daha farklı teknolojiler, farklı yöntemler olsa da bazı durumlarda hâlâ kullanılmaya devam edilen yöntemlerden biridir. PRK lazer, kornea kalınlığı Lasik tedavisi için uygun olmayan kişilerde daha çok tercih edilir. Bu yöntemde, korneanın en üstündeki epitel doku sıyrılarak alttaki dokuya lazer uygulaması yapılır. Sıyrılan epitel doku, daha sonra tekrar korneanın üzerine örtülür. Oldukça kısa süren lazer uygulamasından sonra ortalama 1-2 gün ağrı, yanma, batma gibi şikâyetler görülebilir. Başlarda görme düzeyi bulanık olur, 3-4 haftalık bir süreçten sonra görme düzeyi normale döner.

Lasık

Lasik tedavisi; miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının tedavisinde en çok bilinen ve tüm dünyada yaygın bir biçimde kullanılan yöntemdir. Lasik tedavisinin uygulanabilmesi için gözde bulunan kırma kusurlarının ve göz yapısının bu yönteme uygun olması şarttır. Mikrokeratom adı verilen özel bir cihazla korneanın üzerinden ince bir tabaka (flep doku) kaldırılır, altta kalan dokuya Excimer lazer uygulanarak kornea yeniden şekillendirilir. Daha sonra flep eski yerine yerleştirilir. Lazerden sonra gözlerde birkaç saat batma, sulanma, hassasiyet gibi şikâyetler görülebilir. Birkaç hafta içerisinde görme düzeyi normale dönmeye başlar.

ılasık

iLasik (Laser-Assisted in Situ Keratomileusis) yönteminde, kornea kesilmeden “intralase” adı verilen lazerle flep oluşturulmaktadır. Korneadaki flep temassız oluşturulduğu için daha hızlı iyileşme gerçekleşir ve operasyon sonrası şikâyetler daha kısa sürer. NASA, astronotlarının ve ABD ordusu, savaş pilotlarının iLasik olmalarına onay vermektedir. Bu da bizlere iLasik yönteminin son derece güvenli olduğunu ve görme kalitesini önemli ölçüde artırdığını göstermektedir. iLasik, sonuçların öngörülebilirliği ve hasta memnuniyetinin oldukça yüksek olduğu bir yöntemdir.

relex smıle lazer

En son geliştirilen lazer teknolojisi olan Relex Smile lazer, kırma kusurlarından miyop ve astigmat tedavisi için sıklıkla uygulanan, en güvenilir ve başarılı sonuçlar veren, bıçaksız lazer tedavi yöntemidir. Smile lazer yönteminde, Lasik yöntemindeki gibi kornea tabakasından flep doku kaldırılmaz. Bu sayede flep doku kaynaklı komplikasyonlar da beklenmez. Özellikle basınca ve darbeye maruz kalma riski olan ve ince korneaya sahip hastalar için oldukça uygundur. Lazer yöntemleri arasında en küçük kesili yöntem olduğu için daha az kornea siniri etkilenir ve bu sayede göz kuruluğu ihtimali azalır. Bu gibi nedenler, Relex Smile lazer yöntemini daha risksiz ve güvenli bir lazer yöntemi hâline getirmektedir. İşlemden 3-4 gün sonra görme düzeyi normale dönmeye başlar.

no touch lazer

No Touch (Trans PRK) lazer; göz yapısı uygun kişilerde miyop, hipermetrop ve astigmat kırma kusurlarının tedavisinde kullanılan lazer tedavi yöntemlerinden biridir. Bu tedavide göze dokunulmaz, herhangi bir cihaz teması olmaz. Lazer cihazından çıkan ışınlarla göze doğrudan tedavi yapılır. Retinasında yırtık olan ve yırtığa meyilli hastalara da uygulanabilen bir yöntemdir. İşlem sonrası ortalama 2 gün boyunca gözlerde yanma, batma gibi şikâyetler olabilir. 1-2 ay içerisinde görme düzeyi normale döner.

Halk arasında göz çizdirme olarak bilinen lazer teknolojisi, günümüzde görme kusurlarının düzeltilmesinde başvurulan en güvenilir ve en çok tercih edilen yöntemlerden biridir.

Göz lazer tedavi yöntemlerinden hangisinin sizin için en iyi yöntem olduğuna kapsamlı bir göz muayenesi yapılarak; göz yapınız, hangi göz kusuruna sahip olduğunuz, bu kusurların derecesi, başka sağlık problemlerinizin olup olmadığı, yaş faktörü gibi kriterler değerlendirilerek göz doktorunuz tarafından karar verilir.