Hipermetrop; kişilerin yakındaki nesneleri bulanık, uzaktaki nesneleri daha net gördüğü yaygın bir görme problemidir ancak hipermetropta derece yükseldikçe uzak görme de bozulabilir. Bu durum görüş kalitesinin bozulmasına sebep olur ve çoğu zaman kişilerin günlük yaşantılarını etkileyecek boyuta gelir.
Hipermetrop Nedir?
Hipermetrop, göz küresinin normalden kısa olması veya korneanın daha az kavisli olması nedeniyle meydana gelir. Göze gelen ışınların doğru bir şekilde kırılmaması sonucu görüntü retinanın tam üzerine düşmez ve arkaya odaklanır. Bu da görüntünün bulanıklaşmasına sebep olur ve kişiler yakını görmekte zorluk yaşar.
Hipermetrop Belirtileri Nelerdir?
Bazı kişilerde hipermetrop hemen belirti göstermeyebilir. Hipermetrop derecesi ne kadar yüksekse belirtiler de o kadar yoğunlaşır. Bu nedenle görmede oluşan değişiklikler ciddiye alınmalıdır ve düzenli göz muayenesi yaptırılmalıdır.
Hipermetropta görülen en yaygın belirtiler şunlardır:
Yakındaki nesneleri bulanık görme
Kitap okuma, yazı yazma, bilgisayar kullanma gibi uzun süreli yakın mesafe gerektiren işleri yaparken zorlanma
Göz ağrısı ve baş ağrısı
Gözleri kısarak bakma
Odaklanmada zorluk çekme
Gözlerde kızarıklık
Göz yorgunluğu
Çocuklarda şaşılık
Hipermetrop Tanısı Nasıl Konulur?
Kapsamlı bir göz muayenesi ile göz doktorunuz tarafından kolayca hipermetrop tanısı konulabilir. İlk olarak temel bir görme testi yapılır, daha sonra otorefraktometre ve retinoskopi yöntemleri kullanılarak ışığı kırma kusuru ve derecesi belirlenir. Hipermetrop tanısı konulduktan sonra uygun tedaviye başlanır.
Hipermetrop, yetişkinlerde çok daha kolay belirti verip fark edilebilirken çocuklarda bu belirtileri fark etmek daha zordur ve zaman alır. Tanı konulmazsa şaşılık, göz tembelliği gibi başka ve daha ciddi göz problemleri ortaya çıkabilir; ancak küçük yaşlardan itibaren düzenli göz muayenesi ile bu sorunların önüne rahatça geçilebilir.
Hipermetrop Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hipermetrop tedavisinde amaç, kornea ve mercekte oluşan kırma kusurunun düzeltilip göze gelen ışınların doğru tarafa düşmesini sağlamaktır. Bunun için çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında gözlük, kontakt lensler ve cerrahi işlemler (lazer ve göz içi akıllı mercekler) yer alır.
Gözlük ve kontakt lensler: Hipermetrop gibi kırılma kusurlarında kullanılan en yaygın tedavi yöntemlerinden biri gözlük ve kontakt lenslerdir. Hipermetrop teşhisi konulan kişilerde, ışığın retinada doğru noktaya odaklanmasını sağlayan ve gözün kırma gücünü artıran dışbükey mercekler kullanılarak görüş bozukluklarını ortadan kaldırmak hedeflenir.
Lazer göz tedavisi: Halk arasında göz çizdirme olarak bilinen lazer yöntemi, hipermetrop tedavisinde kullanılan refraktif cerrahi yöntemlerinden biridir. Lasik, iLasik, PRK, No Touch Lazer gibi pek çok alternatif lazer yöntemi bulunmaktadır.
Lasik ve diğer benzer prosedürlerde Excimer Lazer kullanılarak kornea yeniden şekillendirilir. Ancak Lasik yöntemi herkese uygulanmaz, 18 yaşını dolduran ve bir yılda göz numarasında herhangi bir değişiklik olmayan kişilere uygulanabilir.
PRK ise Lasik'e uygun olmayan kişilerde tercih edilen lazer tedavi yöntemidir. Operasyon, korneanın yapısının ince olduğu durumlarda uygulanır. Korneanın en üstündeki epitel doku sıyrılır ve alttaki dokuya Excimer Lazer uygulanarak hipermetrop tedavi edilir.
No Touch Lazer yönteminde göze dokunulmaz, herhangi bir cihaz teması olmaz. Lazer cihazından çıkan ışınlarla göze doğrudan işlem yapılarak hipermetrop tedavi edilir.
Detaylı bir göz muayenesi sonrasında kişiye hangi lazer tedavisinin uygun olup hangi lazer tedavisinin uygun olmadığı netleştirilir.
Göz içi akıllı mercekler: Hipermetrop, bazı durumlarda lazerle tedavi edilemeyecek kadar yüksek numaralarda olabilir. Bazen de kişiler lazer göz ameliyatı için uygun olmayabilir. Bu gibi durumlarda gözün doğal merceği yapay bir mercekle değiştirilir ya da göze ikinci bir mercek takılır. Bu mercekler; multifokal mercekler, trifokal mercekler ve fakik göz içi lenslerdir.
Bu tedavi yöntemleri ve uygulamalar arasından hangisinin kişiye en uygun olduğu göz muayenesi sırasında belirlenir.