Kornea Nedir?

Kornea, gözün en dış kısmında bulunan kubbe şeklinde saydam yapıya verilen isimdir.  Korneanın göz için iki önemli görevi bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi dışarıdan gelen ışığı kırmak ve görmeyi sağlayacak olan retina bölgesine net bir görüntü sağlamaktır. Bunun haricinde gözü dış etmenlerden koruyan bir özelliğe de sahiptir. Kornea gözün görmesindeki en önemli parça olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle korneadaki en ufak bir sıkıntı dahi, görme seviyesini önemli biçimde düşürür.

Kornea Hastalıkları ve Korneayı Kötü Etkileyen Durumlar Nelerdir?

Alerjik Reaksiyonlar

 Alerjik reaksiyonlar korneayı olumsuz etkileyen etmenler arasında yer alır. Özellikle polen alerjisi sebebiyle kızarma, kaşınma ve yanma gibi rahatsızlıklar sıklıkla görülür. Kullanılan bazı göz ilaçlarının ve kontak lenslerin de kornea üzerinde alerjen etkenler oluşturduğu da bilinmektedir.

Kornea Enfeksiyonları

Korneayı olumsuz yönde etkileyebilecek bir takım bakteriler, virüsler ve mantarlar da bulunmaktadır. Bu dış etkenler, tıpkı alerjik reaksiyonlarda olduğu gibi çelitli rahatsızlıklara sebebiyet verebilirler. Keratit adı verilen bir enfeksiyon ise son derece sıkıntılı olabilmektedir. Görme bulanıklığı ve ağrı gibi problemler keratit enfeksiyonunun yaratmış olduğu rahatsızlıklar arasında yer alır. Keratitte belirtiler; gözde ağrı, batma hissi, beyaz leke, bulanıklık ve kızarıklıktır. Bakteri, virüs, mantar bu rahatsızlığa sebep olabilir. Bununla beraber romatizma rahatsızlıkları da keratitin bir çeşidine neden olabilmektedir.

Konjonktivit

Konjonktiva gözün sklere kısmını ve kapaklarını koruyan, oldukça önemli bir dokudur. Konjonktiva’yı olumsuz etkileyen enfeksiyonlar, şişme kaşıntı ve yanma gibi problemlere neden olarak gözü olumsuz etkilemektedir. Bu rahatsızlık bulaşıcı etki göstermekte ve kişiden kişiye kolayca geçebilmektedir. Konjonktivit tedavi edilmezse, kalıcı görme kaybına dahi neden olabilir.

Kornea Distrofileri

Kornea distrofileri, gözün genetik hastalıklara bağlı olarak olması gereken saydamlığını kaybederek bulanık hale gelmesine verilen isimdir. Bu rahatsızlık sebebiyle kişi net bir şekilde göremez. Bu rahatsızlık kalıtsal sebeplerle de meydana gelebilir.

Kornea Ülseri

 Kornea ülseri, özellikle gözleri tam kapanmadan uyuyan kişilerin şikayet ettiği bir rahatsızlık olarak bilinir. Zira kornea ülseri, gözlerde kuruluk sebebiyle meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık da tedavi edilmediği takdirde görme kaybı yaşanabilir.

Ptergium

 Göz kenarında yer alan dokunun, kornea üzerine yürümesine verilen isimdir. Bu rahatsızlık genellikle uzun süre güneş altında çalışan kişilerde görülür. Görme ile alakalı bir sıkıntı yaşanmadığı müddetçe cerrahi müdahale gerekmez.

Göz Kuruluğu

Göz kuruluğu sıklıkla görülen göz hastalıkları arasında yer alır. Gözün enfeksiyon kapmaması, kaşınmaması ve enfeksiyonlardan korunması için büyük önemi olan gözyaşı, göz kuruluğu yaşayan kişilerde oldukça az salgılanır. Bu durum da kişinin gözünde yanma, batma ve kaşınma gibi problemlere neden olur.

Keratokonus

 Korneanın şeklinin bozulması ve ileriye doğru yönelmesine yol açan rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık astigmat tipi göz bozukluğunun sebebidir. Korneanın öne doğru bombeleşmesi ile açıklanmaktadır. Kornea sivrileşmesi olarak da adlandırılır. Bu rahatsızlık genellikle 15-17 yaşlarında başlar ve 35-40 yaşa kadar ilerleme gösterir. Bu hastalığın seyri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Rahatsızlığın ilk evresinde genel şikayet gözlük numarasının sıklıkla değişmesidir. Hastalık ilerledikçe net bir görüş sağlanamamaktadır.

Kornea Abrazyonu

Kornea üzerinde oluşan yaralanmalarla ortaya çıkmaktadır. Lens kullanımı sırasında toz parçalarının ya da lensin hareketinin korneayı çizmesi ya da göze yabancı cisim girmesi gibi şeyler de abrazyon  oluşumuna neden olabilmektedir.

Tüm bu rahatsızlıklar günümüzde tedavi edilebilmektedir.

WHAT IS CORNEA?

WHAT IS CORNEA

Cornea is the name given to the dome-like transparent structure located at the outer part of the eye. The cornea has two important tasks for the eye. One of these is to refract light from the outside and provide a clear view of the retinal region, which will enable visualization. It also has a feature that protects the eye from external factors. Cornea is the most important part of eyes vision. Therefore, even the slightest distress in the cornea significantly reduces the level of vision.

WHAT ARE THE CORNEA DISEASES AND THE SITUATIONS AFFECTING IT?

ALLERGIC REACTIONS

Allergic reactions are among the factors that adversely affect the cornea. Especially pollen allergy causes redness, itching and burning. It is also known that some eye medications and contact lenses are causing allergies on the cornea.

CORNEAL INFECTIONS

There are a number of bacterias, viruses and fungi that can adversely affect the cornea. These external factors can cause various diseases, as in allergic reactions. An infection called keratitis can be extremely troublesome. Problems such as blurred vision and pain are among the diseases caused by keratitis infection. Symptoms of keratitis are pain, stinging, white spots, blur and redness. Bacteria, viruses, fungi can cause this condition. However, rheumatic disorders may also cause some form of keratitis.

CONJUNCTIVITIS

The conjunctiva is a very important tissue that protects the scleral part and the eyelids. Infections that affect the conjunctiva adversely affect the eye by causing problems such as swelling, itching and burning. This disorder has an infectious effect and can easily pass from person to person. If conjunctivitis is left untreated, it can even cause permanent vision loss.

CORNEAL DISTROPHIES

Corneal dystrophy is the name given to the eye becoming blurred by losing its transparency due to genetic diseases. Because of this discomfort, the patient cannot see clearly. This disorder can also occur for hereditary reasons.

CORNEAL ULCER

Corneal ulcer is known as a condition especially complained by people who sleep without closing their eyes. Corneal ulcer is a condition caused by dryness of the eyes. If this condition is not treated, vision loss may occur.

PTERYGIUM

The tissue located on the edge of the eye progresses onto the cornea. This condition is usually seen in people who work under the sun for a long time. Surgical intervention is not necessary unless there is a visual problem.

DRY EYE

Dry eye is one of the most common eye diseases. Tear, which is of great importance for the eye to prevent infections and itchiness is secreted in people who have dry eyes in minimal amount. This causes problems such as burning, stinging and itching in the eyes of the person.

KERATOCONUS

It is the disease that leads to deformation and forward orientation of the cornea. This condition is the cause of astigmatism type eye disorders. It is explained by the forward curvature of the cornea. It is also called corneal sharpening. This condition usually starts at the age of 15-17 and progresses to 35-40 years. The course of this disease varies from person to person. The general complaint in the first stage of the disorder is that the number of glasses changes frequently. As the disease progresses, a clear view cannot be provided.

CORNEAL ABRASION

It is caused by injuries on the cornea. Things such as dust particles, movements of the contact lens or foreign objects entering the eye may cause corneal abrasion.

All these conditions can be treated today.

WAS IST EINE HORNHAUT?

WAS IST EINE HORNHAUT

Die Hornhaut ist der Name für die kuppelförmige transparente Struktur, die sich am äußeren Teil des Auges befindet. Die Hornhaut hat zwei wichtige Aufgaben für das Auge. Eine davon besteht darin, das Licht von außen zu brechen und eine klare Sicht auf die Netzhaut zu ermöglichen, wodurch eine Visualisierung ermöglicht wird. Es hat auch eine Funktion, die das Auge vor äußeren Faktoren schützt. Die Hornhaut ist der wichtigste Teil des Sehvermögens. Schon die geringste Belastung der Hornhaut mindert daher das Sehvermögen erheblich.

HORNHAUTERKRANKUNGEN UND SITUATIONEN

ALLERGISCHE REAKTIONEN

Allergische Reaktionen gehören zu den Faktoren, die sich nachteilig auf die Hornhaut auswirken. Besonders Pollenallergien verursachen Rötungen, Juckreiz und Brennen. Es ist auch bekannt, dass einige Augenmedikamente und Kontaktlinsen Allergien auf der Hornhaut auslösen.

HORNHAUTINFEKTIONEN

Es gibt eine Reihe von Bakterien, Viren und Pilzen, die die Hornhaut schädigen können. Diese äußeren Faktoren können wie bei allergischen Reaktionen verschiedene Krankheiten verursachen. Eine Infektion namens Keratitis kann äußerst problematisch sein. Probleme wie Sehstörungen und Schmerzen gehören zu den Nachteilen, die durch eine Keratitis-Infektion verursacht werden. Die Symptome einer Keratitis sind Schmerzen, Stechen, weiße Flecken, Unschärfe und Rötung. Bakterien, Viren und Pilze können diesen Zustand verursachen. Rheumatische Erkrankungen können jedoch auch eine Form von Keratitis verursachen.

BINDEHAUTENTZÜNDUNG

Die Bindehaut ist ein sehr wichtiges Gewebe, das den skleralen Teil und die Augenlider schützt. Infektionen, die die Bindehaut betreffen, beeinträchtigen das Auge, indem sie Probleme wie Schwellung, Juckreiz und Brennen verursachen. Diese Störung hat eine ansteckende Wirkung und kann leicht von Person zu Person weitergegeben werden. Wenn die Bindehautentzündung unbehandelt bleibt, kann sie sogar zu einem dauerhaften Sehverlust führen.

HORNHAUTDYSTROPHIE

Bei Hornhautdystrophie verliert die Hornhaut seine Transparenz, diese Situation ist genetisch bedingt. Aufgrund dieses Unbehagens kann der Patient nicht klarsehen. Diese Störung tritt aus erblichen Gründen auf.

HORNHAUTGESCHWÜR

Hornhautgeschwür tritt besonders bei Menschen auf, die mit offenen Augen schlafen. Hornhautgeschwür ist ein Zustand, der durch Trockenheit der Augen verursacht wird. Wenn dieser Zustand nicht behandelt wird, kann ein Sehverlust auftreten.

PTERYGIUM

Dieser Zustand tritt normalerweise bei Menschen auf, die lange unter der Sonne arbeiten. Das Gewebe am Augenrand gelangt auf die Hornhaut.  Ein chirurgischer Eingriff ist nur erforderlich, wenn ein visuelles Problem vorliegt.

TROCKENHEIT

Trockene Augen sind eine der häufigsten Augenkrankheiten. Tränen, die noralerweise von großer Bedeutung für ein menschliches Auge sind, werden hier nur in geringem Maße produziert. Diese Situation verursacht Probleme wie Brennen, Stechen und Jucken in den Augen.

Keratokonus

Es ist die Krankheit, die zu Deformation und Vorwärtsorientierung der Hornhaut führt. Dieser Zustand ist die Ursache von Augenerkrankungen vom Astigmatismus-Typ. Dies erklärt sich durch die Vorwärtskrümmung der Hornhaut. Es wird auch Hornhautschärfen genannt. Dieser Zustand beginnt normalerweise im Alter von 15-17 Jahren und schreitet zu 35-40 Jahren fort. Der Krankheitsverlauf ist von Person zu Person unterschiedlich. Die allgemeinen Beschwerden im ersten Stadium sind kontinuierlich steigende Augennummern. Bei fortgeschrittener Krankheit kann nicht mehr klar gesehen werden

HORNHAUTABRIEB

Es wird durch Verletzungen an der Hornhaut verursacht. Dinge wie Staubpartikel, Bewegungen der Kontaktlinse oder Fremdkörper, die in das Auge gelangen, können den Hornhautabrieb verursachen.

All diese Erkrankungen können heutzutage behandelt werden.