WAS IST KERATOKONUS?

WAS IST KERATOKONUS?

WAS IST KERATOKONUS

Keratokonus ist die Bezeichnung für das Spitzen der Hornhaut. Die Hornhaut ist eine der wichtigsten Bestandteile eines gesunden Sehvermögens. Dieser Zustand kann erhebliche Probleme verursachen, wenn er nicht behandelt wird.

Bei der Keratokonuskrankheit ist die Hornhaut kegelförmig. In diesem Fall ist es für die Hornhaut schwierig, das Bild klar zu übertragen. Astigmatismus ist ein Zustand, der durch diese Hornhautform verursacht wird.

Keratokonus ist ein Problem, das normalerweise bei jungen Patienten auftritt. Diese Störung, die in der Pubertät oder in den frühen 20er Jahren beginnt, kann entsprechend ihrem Verlauf behandelt werden. Wenn Sie frühzeitig eine Brille oder Linse tragen, können Sie dieses Problem lösen. Wenn im Frühstadium keine Lösung gefunden wird, kann sogar eine Hornhauttransplantation erforderlich sein.

Keratokonus ist normalerweise eine Erkrankung, die ohne chirurgischen Eingriff behandelt werden kann. Es ist jedoch äußerst wichtig, in fortgeschrittener Situation keine Brille und Linsen zu tragen, da dies das Fortschreiten der Krankheit auslöst. Aus diesem Grund ist es wichtig, in regelmäßigen Abständen eine Augenuntersuchung durchzuführen.

Warum tritt Keratokonus auf?

In den letzten Jahren wurden wichtige Studien zum Keratokonus durchgeführt. Mit diesen Studien wurden einige Ideen über die Ursachen von Keratokonus vorgebracht. Dementsprechend tritt ein Keratokonus aufgrund einer Schwächung der Hornhaut und eines Kollagenungleichgewichts innerhalb der Hornhaut auf. Das Ungleichgewicht der Enzyme in der Hornhaut führt dazu, dass die freien Radikale die Hornhaut anfälliger für oxidative Schäden machen.

Ursachen für Hornhautschäden, Schwächung und Enzymungleichgewicht sind genetisch bedingt. Einige Menschen haben eine Veranlagung für diesen Zustand.

Keratokonus ist ein Zustand, der von Zeit zu Zeit aufgrund externer Faktoren beobachtet werden kann. Die schädlichen ultravioletten Strahlen der Sonne verursachen auch eine Verschlechterung der Hornhaut. Übermäßiges Reiben der Augen, Kontaktlinsengebrauch und Augenreizung sind ebenfalls Auslöser des Keratokonus.

WAS SIND DIE SYMPTOME VON KERATOKONUS?

  • Erhöhte Lichtempfindlichkeit
  • Verschwommene Sicht
  • Schräge Sicht
  • Häufige Änderungen der Brillenstärken
  • Plötzlich sich verschlechterndes und verschwommenes Sehen

WIE WIRD KERATOKONUS BEHANDELT?

Die Behandlung von Keratokonus variiert je nach Fortschreiten der Erkrankung. Keratokonus im Anfangsstadium kann mit Hilfe von Brillen und Linsen eine gute Sicht gewährleisten. Viele Patienten mit Astigmatismus haben diesen Zustand mit Hilfe von Brillen und Linsen überwunden. Wenn die Keratokonuskrankheit jedoch weiter fortgeschritten ist, ist es nicht möglich, das Sehvermögen mit Hilfe von Brillen und Linsen zu korrigieren. In solchen Fällen kann ein chirurgischer Eingriff erforderlich sein.

HORNHAUTTRANSPLANTATION

Hornhauttransplantation ist die neueste Behandlungsmethode für Keratokonus. Dank dieser äußerst verbreiteten Methode überwinden jedes Jahr zehntausende Menschen dieses Problem.

Für eine Hornhauttransplantation ist in erster Linie ein Spender erforderlich. Die alte Hornhaut wird durch eine neue Hornhaut ersetzt. Da die Hornhaut keine Blutverbindung zum Körper hat, muss sie keiner Blutgruppe entnommen werden. Hornhauttransplantation ist in der Regel eine erfolgreiche Transplantation.

HORNHAUTRING

Eine der wichtigsten Alternativen für Patienten, die keine Kontaktlinsen tragen können, ist der in der Hornhaut platzierte Ring. Der Zweck dieses Rings ist es, die Form der Hornhaut zu korrigieren. Dank dieses Verfahrens unter lokaler Betäubung kann die Form der Hornhaut bis zu einem gewissen Grad korrigiert und das Sehvermögen verbessert werden. Dieser im Auge platzierte Ring kann auf Wunsch des Patienten zu einem späteren Zeitpunkt herausgenommen werden.

HORNHAUT CROSS LINKING

Durch die Hornhaut Cross Linking (CCL) Behandlung werden die Bindungen zwischen den Kollagenfasern in der Hornhaut gestärkt. Die während der Behandlung verwendeten Ultraviole Vitamine A und B2 stärken die Hornhautstruktur.

Studien haben gezeigt, dass die Behandlung mit CCL sehr positive Ergebnisse zeigt. Mit der CCL-Behandlung konnte gezeigt werden, dass das Fortschreiten der Keratokonuskrankheit signifikant zum Stillstand kommt. Auf diese Weise wird die Sehqualität verbessert und die Krankheit rückläufig.

 

Keratokonus Nedir?

Keratokonus, korneanın (gözün önündeki şeffaf yüzey) yavaş yavaş incelmesine ve koni şeklinde şişmesine neden olan bir durumdur. Koni şeklindeki kornea genellikle miyop ve astigmata neden olarak bulanık ve çarpık görmeye neden olabilir. Genellikle genç yaşlarda başlar ve her birey için farklı olsa da giderek kötüleşebilir.

Keratokonus Nedir?

Keratokonus, korneanın incelmesi ve kornea yüzeyindeki düzensizlikler ile karakterizedir. Kornea, gözün önündeki şeffaf dış tabakadır. Orta tabaka çoğunlukla su ve kolajen adı verilen bir proteinden oluşan, korneanın en kalın kısmıdır. Kolajen, korneanın güçlü ve esnek olmasını sağlar, düzenli ve yuvarlak şeklini korumasına yardımcı olur. Keratokonus ile kornea incelir ve düzensiz bir koni şeklinde şişer, bu da görme kaybına neden olabilir.

Korneada yeterli koruyucu antioksidan olmadığında da keratokonus oluşabilir. Antioksidan seviyesi az ise, kolajen zayıflar ve kornea şişer. Koni şeklindeki kornea, bulanık görmeye neden olmanın yanı sıra ışığa ve parlamaya karşı hassasiyete neden olabilir. Keratokonus genellikle her iki gözü de etkiler ancak sıklıkla bir gözü diğerinden daha fazla etkiler. Genellikle 10 ila 25 yaş arasındaki kişileri etkilemeye başlar.

Keratokonusun erken evrelerinde görme sorunları gözlük veya yumuşak kontakt lenslerle düzeltilebilir. Daha sonra sert, skleral lensler gibi farklı lens türlerine ihtiyaç olabilir. İleri aşamalarda ise kornea nakline ihtiyaç olabilir.

Kornea kolajen çapraz bağlama adı verilen yeni bir tedavi, keratokonusun ilerlemesini yavaşlatabilir veya durmasını sağlayabilir. Bu da muhtemelen gelecekteki bir kornea nakli ihtiyacını önleyebilir.

Keratokonus kimlerde görülür?

Keratokonusun gerçek nedeni tam olarak bilinmemektedir. Yaygın bir göz hastalığı değildir, ancak nadir bir göz hastalığı da değildir. Genel popülasyonda her 2000 kişiden 1’inde meydana geldiği tahmin edilmektedir. Keratokonus genellikle ilk kez ergenlik çağındaki veya ergenlik çağının sonlarında olan gençlerde teşhis edilir.

Keratokonus Neden Oluşur?

Keratokonus hakkında son yıllarda önemli çalışmalar yürütülmüştür. Bu çalışmalar doğrultusunda, keratokonusun nedenleri hakkında bazı fikirler ortaya konmuştur. Buna göre keratokonus, korneanın dokusunun zayıflamasından ve kornea içerisinde yer alan kolajen dengesizliğinden ötürü ortaya çıkmaktadır. Korneadaki enzimlerin dengesizliği, serbest radikallerin korneayı oksidatif hasara daha duyarlı hale getirmesine neden olur. Ayrıca hem çevresel hem de genetik faktörlerin gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir.

Aile öyküsü: Bazı durumlarda genetik (ailelerden geçer) gibi görünmektedir. Keratokonuslu her 10 kişiden 1’inde keratokonuslu bir ebeveyn vardır. Korneanın hasar görmesi, zayıflaması ve enzim dengesizliğinin sebepleri arasında genetik nedenler de bulunur.

Altta yatan bozukluklar: Keratokonus bazen altta yatan bazı farklı bozuklukların varlığında ortaya çıkar, ancak doğrudan bir neden ve sonuç belirlenmemiştir. Bu bozukluklar arasında Down sendromu, göz alerjileri, uyku apnesi, astım, Marfan sendromu ve kırılgan kornea sendromu gibi bazı bağ dokusu bozuklukları ve Leber konjenital amaurosis bulunur.

Çevresel risk faktörleri: Bazı çevresel risk faktörleri, aşırı göz ovma ve kontak takma dahil keratokonus gelişimine katkıda bulunabilir. Güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınlar da korneanın yapısının bozulmasına neden olmaktadır. Yine aşırı derecede göz ovma, takılan lensler ve gözlerde yaşanabilecek tahriş de keratokonusun tetikleyicileri arasında yer alır.

Keratokonus Belirtileri Nelerdir?

Keratokonusun en belirgin özelliği, korneanın doğal kubbe şeklini bozan incelmedir. Keratokonusun erken evrelerinde genellikle herhangi bir semptom görülmez. Durum ilerledikçe, korneanın asimetrisi, bulanık görmeye ve görüşte hafif ila önemli derecede bozulmaya neden olabilir.

Keratokonus görüşünüzü iki şekilde değiştirir:

Kornea top şeklinden koniye dönüştüğünde, pürüzsüz yüzey dalgalı hale gelir. Buna düzensiz astigmat denir. Ön taraf genişledikçe miyop gelişebilir. Yani nesneler yalnızca yakın olduklarında net bir şekilde görebilir. Çok uzaktaki her şey bulanık görünür. Ayrıca aşağıdaki belirtiler de keratokonusta sıkça görülebilir;

•Tek gözle bakarken çift görme
•Bulanık görünen hem yakın hem uzak nesneler
•Etrafında hareler varmış gibi görünen parlak ışıklar
•Işığa duyarlılık
•Sürüşü zorlaştıran bulanık görme
•Gözleri ovma isteği
•Gözlük numaralarında sık sık yaşanan değişiklikler

Keratokonus nasıl teşhis edilir?

Tam bir tıbbi öykü ve göz muayenesine ek olarak, göz doktorunuz keratokonus teşhisi için aşağıdaki testleri yapabilir:

Kornea topografisi: Erken keratokonus tanısı koymanın ve ilerlemesini takip etmenin en doğru yoludur. Korneanın eğrisinin bir haritasını oluşturan bilgisayarlı bir görüntü alınır.

Slit Lamp İncelemesi: Korneanın bu muayenesi, korneanın dış ve orta katmanlarındaki anormallikleri tespit etmeye yardımcı olabilir.

Pakimetri: Bu test korneanın en ince bölgelerini ölçmek için kullanılır.

Keratokonuslu ebeveynlerin çocuklarına 10 yaşından itibaren her yıl göz muayenesi yaptırılmalıdır.

Keratokonus Nasıl Tedavi Edilir?

Keratokonus tedavisi görmenin düzeltilmesine odaklanır ve hastalığın evresine bağlı olarak değişir.

Erken aşamalar

Keratokonusun erken aşamalarındaki tedavi, miyop ve astigmatı tedavi etmesi için gözlük kullanımını içerir. Keratokonus ilerledikçe ve kötüleştikçe, gözlükler artık net görüş sağlayamaz ve hastaların genellikle sert kontakt lens olan bir kontakt lens takması gerekir.

Ara Aşamalar

Progresif keratokonus, kornea kolajen çapraz bağlama ile tedavi edilebilir. Bu tek seferlik prosedür, göze B vitamini solüsyonunun uygulanmasını içerir ve bu solüsyon daha sonra ultraviyole ışıkla yaklaşık 30 dakika veya daha kısa süreyle aktive edilir. Çözüm, yeni kolajen bağlarının oluşmasına, korneanın gücünün ve şeklinin bir kısmının geri kazanılmasına ve korunmasına neden olur.

Tedavi korneayı tamamen normale döndüremese de görüşün kötüleşmesini önleyebilir ve bazı durumlarda görüşü iyileştirebilir. Prosedür, riboflavinin kornea dokusuna daha kolay nüfuz etmesini sağlamak için korneanın ince dış tabakasının (epitel) çıkarılmasını gerektirebilir.

İleri Aşamalar

Kornea içi halkalar: İlerlemiş bir keratokonusta standart bir kontakt lens takmak çok rahatsız edici olabilir. Bu halkaların amacı, korneanın şeklini düzeltmektir. Ayrıca daha iyi bir kontakt lens yerleşimine izin verirler. Topikal anestezi kullanılarak yapılan bu işlem sayesinde, korneanın şekli bir nebze de olsa düzeltilebilmekte ve görmenin daha iyi olması sağlanmaktadır. Göze yerleştirilen bu halkalar, hastanın isteği doğrultusunda daha sonra alınabilir. İşlem yaklaşık 15 dakika sürer.

Kornea nakli: Kornea nakli, keratokonus için en son yöntemdir. Son derece yaygın olan bu yöntem sayesinde, her yıl on binlerce insan bu problemin üstesinden gelmektedir. Kornea naklinde, hastanın hasarlı korneasının yerini bir donör kornea alır. Kornea nakli genellikle ayakta tedavi bazında yapılır ve tamamlanması yaklaşık bir saat sürer. Nakilden sonra görme genellikle yaklaşık üç ila altı ay boyunca bulanık kalır ve nakil reddini önlemek için ilaç alınmalıdır. Hemen hemen her durumda, nakil ameliyatından sonra en net görüşü sağlamak için gözlük veya kontakt lens kullanımı gereklidir.